Creatine is een van de veiligste en meest onderzochte supplementen. Daarnaast is het ook nog eens heel effectief. Creatine wordt van nature in je lichaam geproduceerd, in voedsel gevonden en helpt zowel mannen als vrouwen met verschillende persoonlijke trainings- en gezondheidsdoelen. De voordelen ervan omvatten een hele waslijst, van het beschermen van de gezondheid van je hersenen tot het verbeteren van de trainingsprestaties en het versterken van je botten. Maar wat is Creatine precies en hoe werkt het? Wij gaan hier vandaag dieper op in.

 

Personal Fit Club - Het supplement Creatine, wat is het en hoe werkt hetCreatine is een supplement dat al vele jaren op de markt is. Het heeft in die tijd een grote evolutie doorgemaakt. Wanneer je op Google zoekt naar Creatine kom je nog informatie tegen waaruit blijkt dat Creatine slecht voor je kan zijn, maar deze informatie is niet alleen verouderd, maar ook onjuist. Vroeger werd het verkeerd begrepen en gezien als alleen een prestatiebevorderend ingrediënt. Veel mensen dachten zelfs dat het een steroïde was, wat helemaal niet klopt. Tegenwoordig is het een basisingrediënt geworden voor iedereen die spieren wil vergroten, vet wil verliezen, de hersenen wil beschermen en een tekort aan voedingsstoffen wil voorkomen. Er wordt zelfs gezegd dat Creatine voor een langer leven kan zorgen. Al met al is Creatine een van de meest veelzijdige en nuttige supplementen op de markt.

 

“Als je naar creatine kijkt, is het moeilijk te beargumenteren waarom het niemand zou helpen”, zegt Dr. Smith-Ryan. “Naast het gebruikelijke gebruik, heeft creatine een positief effect op letselherstel, hydratatie, als een neuroprotectant (gezondheid van de hersenen), en zelfs als een mogelijk antidepressivum .

Er zijn ook een aantal echt interessante gegevens voor gebruik tijdens de zwangerschap, omdat het wordt geassocieerd met de ontwikkeling van de foetus, evenals voor preventie bij post-partum depressie.

 

Hoe Creatine werkt

Creatine bestaat uit 3 aminozuren. Deze aminozuren zijn de bouwstenen van de cellen in je lichaam. Het komt dan ook van nature in je lichaam voor. Daarmee is dit supplement ook beter dan veel andere synthetische stoffen; het zorgt niet voor niet-natuurlijke veranderingen in je lichaam, zoals hormoonschommelingen.

In plaats daarvan werkt creatine op dezelfde manier als hoe een vitamine je lichaam ondersteunt. Het kan tekortkomingen ondersteunen en biedt verschillende voordelen, omdat creatine verschillende processen in uw lichaam kan helpen. Dat omvat het leveren van energie aan je geest en lichaam.

Creatine is te vinden in veel voedingsmiddelen, waaronder rundvlees, kip, melk en kaas. Het probleem: de dosis is zo klein dat je 2-3 pond vlees per dag moet eten om dezelfde impact te ervaren als ongeveer een theelepel poedervorm.

 

De voordelen van Creatine

Hieronder noemen we kort enkele voordelen van Creatine.

  1. Het zorgt voor duurzame energie. Wanneer je beweegt en sport, verbrand je energie, waardoor je moe wordt. Creatine zorgt ervoor dat je vermoeidheid minder snel begint, waardoor je langer en harder kunt doorgaan. Het zorgt dus voor meer energie in je lichaam.
  2. Meer spiergroei. Creatine vergroot de hoeveelheid water in je spieren, waardoor je spieren sneller groeien. Uiteraard moet je hiervoor wel trainen; je spieren worden niet automatisch groter wanneer je Creatine neemt. Daarnaast lijkt Creatine de stikstofbalans in je lichaam te verbeteren, wat weer helpt bij de verwerking van eiwitten als bouwstof voor je spieren. Daarnaast herstellen je spieren sneller met Creatine.
  3. Meer kracht. We noemden al dat Creatine je meer energie geeft. Dit effect maakt ook een verschil met krachtsinspanningen. Creatine geeft je langduriger meer krach, waardoor jij beter kunt trainen met jouw personal trainer.
  4. Betere cardio. Nog een effect van meer energie: je kunt langer en beter cardio trainen doordat je uithoudingsvermogen toeneemt.

 

 

Is het gevaarlijk?

De meeste zorgen over creatine zijn geworteld in pseudowetenschap, zegt Dr. Smith-Ryan. Het idee dat creatine uw nieren schaadt, is volledig ongegrond en wordt door geen enkel onderzoek ondersteund.

Het enige nadeel lijkt te zijn dat je wat kleine bijwerkingen kunt krijgen, zoals misselijkheid of diarree. Dit treedt echter op bij slechts een fractie van de gebruikers (weet dat dit supplement door tientallen of misschien wel honderden miljoenen mensen wordt gebruikt) en is makkelijk te voorkomen door een wat lagere dosering te nemen.

Een andere bijwerking is dat je in eerste instantie in gewicht zult toenemen. Doordat water beter wordt vastgehouden in je spieren, worden ze ook zwaarder en daarmee kun jij dus in het algemeen wat zwaarder worden. Na verloop van tijd trekt dat weer bij en zul je merken dat je meer spiermassa hebt dan voorheen.

Er wordt online veel gesproken over Creatine en dat je het met perioden van onthouding moet gebruiken. Denk hierbij aan 6 weken wel gebruiken, 6 weken niet. Dit is echter niet bewezen en langere tijd dagelijks gebruiken heeft geen nadelige gevolgen voor je lichaam. Het fabeltje dat je nierschade kunt krijgen is allang ontkracht door de wetenschap.

 

Iets voor jou?

Als je een van de bovenstaande voordelen wilt ervaren, is creatine een effectieve en veilige optie. Als je vegetariër of veganist bent, is het misschien nog voordeliger. Hoewel die diëten erg gezond zijn, voorzien ze je hersenen en lichaam niet van voedingsstoffen die je in vlees of zuivel vindt. Onderzoek suggereert dat creatine nuttig kan zijn voor vegetariërs en veganisten, en niet alleen voor het opbouwen van spieren. Het is effectief in het verbeteren van het geheugen .

Er zijn veel verschillende creatine-opties, maar de meest geteste en bewezen is Creatinemonohydraat,

Meestal zie je alle voordelen die je nodig hebt vanaf 5 gram creatine, en het is niet nodig om creatine met hogere niveaus te gebruiken.

Als je creatine gaat gebruiken, koop dan de poederversie. Voorgemengde vloeibare creatine vermindert de effectiviteit en absorptie in vergelijking met poeder of capsules.

Als je geen zware training doet, volstaat slechts 2 gram per dag.

 

 

Bron: Ladder Sport