Een goede training van alle spiergroepen is belangrijk voor je algemene fysiek. Wij letten er ook altijd op dat iedereen die bij ons traint, het hele lichaam op de juiste manier traint. Afhankelijk van de wensen en eisen van de klant, kun je de rug trainen met een heleboel oefeningen. Vandaag willen we wat dieper ingaan op goede oefeningen voor de rug. Sommige oefeningen zijn wat zwaarder, andere lichter. Ze kunnen echter allemaal in onze training studio’s uitgevoerd worden, maar ook thuis. Voor mensen die geen home gym hebben; geen nood! Er zijn veel alternatieve manieren om de oefening uit te voeren, denk aan het gebruik van een resistance band.

Het trainen van de rug is extra belangrijk in deze tijd, waarop veel mensen thuis werken en achter hun bureau met computer zitten. Een slechte (of minder optimale) houding sluipt er snel in. Het uitvoeren van goede oefeningen voor de rug kan helpen om de algemene houding te verbeteren en de slechte zithouding tegen te werken. Daarnaast bevat de rug enkele grote spiergroepen, die van belang zijn bij allerlei handelingen en het trainen van andere spieren, zoals de borst, schouders en core.

 

De deadlift

Personal Fit Club - Goede oefeningen voor de rug - deadliftDe deadlift is een van de beste oefeningen voor de rug. Eigenlijk is het een bredere oefeningen, die ook de benen en trapezius versterkt, maar het target vooral de gehele rug. De techniek bij uitvoering van de deadlift is wel super belangrijk en we raden je dan ook aan om deze eerst goed met je personal trainer te oefenen, voordat je hem thuis uitvoert. Fysiologen schrijven graag de deadlift voor bij het trainen voor kracht en conditie, omdat de oefening super is voor je spierontwikkeling en een van de beste keuzes is om je botstructuur te versterken.

Thuis uitvoeren kan heel goed zonder zware barbell of gewichten, maar gewoon met een resistance band. Heb je wel wat gewichten thuis; extra goed.

 

De bent-over row

Ook deze oefening kun je goed met zware gewichten bij de personal trainer doen, maar daarnaast ook prima thuis met resistance bands.

De bent-over row is een andere top oefening voor je rug. Dit omdat je vrij zwaar kan tillen en je zowel de grote, als de kleine spiergroepen in je rug traint. Deze oefening is een echte allround ruggenbouwer. Ook hier is het wel van belang om de oefeningen goed uit te voeren, omdat je anders blessures kunt krijgen. Oefen het dus eerst met je personal trainer alvorens je thuis zelf aan de slag gaat.

 

Single arm row

Personal Fit Club - Goede oefeningen voor de rug - single arm rowDe single arm row is een oefening die je in allerlei variaties kunt uitoefenen. Je kunt met een dumbbell leunend op een bankje de roeibeweging maken, maar je kunt ook het ook integreren in een meer allround oefening door het vanuit een plank/pushup oefening te doen. Het enige wat je nodig hebt is een dumbbell en een bench (bankje), of thuis een paar stoelen of de bank om op te leunen.

Deze oefening is goed voor je latissimus dorsi, schouders en ook nek en armen.

 

Pullups en chinups – optrekken

Een oefeningen voor gevorderden. Niet iedereen kan standaard een pullup of een chinup. Het is een van de zwaarste oefeningen als het gaat om trainen met je lichaamsgewicht. Je moet immers je volle gewicht omhoog tillen. Ze zijn echter wel heel goed voor je rug en richten zich vooral op de latissimus dorsi. Dit is de reden dat veel mensen in de sportschool deze oefening doen; het geeft je een bredere rug. Naast je rug, is deze oefening ook heel goed voor je schouders en armen, en train je ook je core en buik mee. Omdat het een lastige oefening is, geeft het een goed gevoel wanneer het lukt om deze uit te voeren. Overleg wel altijd met je personal trainer of dit iets voor jou is. Ondanks dat het in het algemeen een goede oefening voor de rug is, is het niet voor iedereen nodig of aan te raden om pullups of chinups te doen.

Personal Fit Club - Goede oefeningen voor de rug - pullup en chinup

 

Meer weten over welke oefening goed zijn voor jouw lichaam en aansluiten bij jouw persoonlijke wensen? Neem dan contact met ons op. Onze personal trainers helpen je graag verder met een persoonlijk trainingsplan.