Met het mooie weer en het marathon seizoen in volle gang, zijn er weer veel mensen druk bezig met hardlopen en de voorbereidingen op een van de evenementen. Super leuk natuurlijk. Toch krijgen we ook weleens de vraag of hardlopen wel goed voor je is. In deze blog zetten we de voordelen en nadelen van hardlopen voor je op een rijtje en geven we onze mening over deze populaire sport.
De voordelen van hardlopen
Hardlopen biedt tal van voordelen voor zowel lichaam als geest:
- Verbeterde cardiovasculaire gezondheid: Regelmatig hardlopen versterkt het hart en verbetert de bloedcirculatie, wat kan helpen bij het verlagen van het risico op hart- en vaatziekten.
- Houd je gewicht op peil: Hardlopen is een effectieve manier om calorieën te verbranden en kan helpen bij het handhaven van een gezond gewicht of bij het afvallen.
- Versterkte spieren en botten: Hardlopen is een gewicht dragende oefening die de spieren versterkt en de botdichtheid kan verbeteren, waardoor het risico op osteoporose wordt verminderd.
- Stressvermindering: Hardlopen kan helpen om stress te verminderen en de stemming te verbeteren door de afgifte van endorfines, waardoor het gevoel van welzijn wordt bevorderd. Je kent vast wel mensen die veel hardlopen en aangeven eraan verslaafd te zijn. Dit is de werking van de endorfines.
- Verbeterde slaapkwaliteit: Regelmatige lichaamsbeweging, zoals hardlopen, kan helpen bij het reguleren van de slaapcyclus en het bevorderen van een betere slaapkwaliteit.
- Versterkt immuunsysteem: Matige lichaamsbeweging kan het immuunsysteem versterken en helpen bij het afweren van ziekten en infecties.
- Verbeterde cognitieve functie: Er is bewijs dat regelmatige lichaamsbeweging, waaronder hardlopen, kan helpen bij het verbeteren van de cognitieve functie en het verminderen van het risico op leeftijdsgebonden cognitieve achteruitgang. Simpel gezegd blijf je dus langer geestelijk gezond als je aan hardlopen, of een andere sport doet.
- Sociale voordelen: Hardlopen kan een sociale activiteit zijn, zoals deelname aan hardloopevenementen of het aansluiten bij loopgroepen, waardoor sociale interactie wordt bevorderd en sociale verbondenheid wordt vergroot. Leuk als je bijvoorbeeld bent verhuisd en nieuwe contacten wilt maken.
Bekijk ook: Klant uit Leidschendam loopt de marathon van Rotterdam
De nadelen van hardlopen
Hoewel hardlopen veel voordelen biedt, zijn er ook enkele potentiële nadelen, of risico’s waar je rekening mee moet houden.
- Gevaar voor blessures: Hardlopen kan blessures veroorzaken, zoals shin splints, kniepijn, enkel verstuikingen en stressfracturen, vooral als je te snel te veel traint of als je techniek niet optimaal is.
- Belasting van gewrichten: Omdat hardlopen een impactvolle activiteit is, kan het overmatige belasting veroorzaken op gewrichten zoals de knieën, enkels en heupen, wat kan leiden tot slijtage en pijn bij mensen die al gewrichtsproblemen hebben.
- Overbelasting van spieren: Onvoldoende rust en herstel tussen hardloopsessies kunnen leiden tot overbelasting van spieren, wat kan resulteren in spierpijn, vermoeidheid en verminderde prestaties.
- Verhoogd risico op huidproblemen: Door wrijving en transpiratie tijdens het hardlopen kunnen huidproblemen zoals blaren, schaafwonden en infecties optreden, vooral als de huid niet goed wordt verzorgd. Zorg dus voor goede kleding als je gaat hardlopen.
- Milieu-impact: Ok, dit is een extra punt wat natuurlijk lang niet op iedereen slaat. We willen het wel even noemen, omdat het helaas nog steeds een ding is. Hoewel hardlopen een milieuvriendelijke vorm van lichaamsbeweging is, kan het gebruik van wegwerpplastic een impact op het milieu zijn. Er zijn nog steeds hardlopers die hun plastic tijdens de run weggooien in de natuur. Dus koop gewoon een BPA vrije drinkfles die je langdurig, veilig kunt gebruiken tijdens je runs.
Leestip: De beste 6 oefeningen voor je benen
Is hardlopen goed of slecht voor je?
Na het lezen van de voor- en nadelen van hardlopen denken we dat je wel een oordeel kunt vellen over of het goed of slecht voor je is.
In onze ogen is hardlopen super goed voor je. Het draagt enorm veel bij aan je mentale en fysieke gezondheid, maar het is wel belangrijk om het goed op te bouwen en je lichaam niet te overbelasten. We kennen vele voorbeelden van mensen die korte of lange tijd enorm fijn hard gelopen hebben, om vervolgens toch met een blessure te maken te krijgen die roet in het eten gooit. Het vervelende van blessures door hardlopen is, is dat ze veelal langdurig zijn. Luister dus goed naar je lichaam en geniet van alle voordelen die hardlopen je kan bieden!