Als je gestrest bent, zijn de voedingsmiddelen waar je je op richt waarschijnlijk traditionele ’troostvoedingsmiddelen’ – denk aan grote maaltijden, afhaalmaaltijden, vet voedsel, zoet voedsel en alcohol. Laten we eerlijk zijn – we hebben allemaal wel eens troost gevonden in een smakelijke maaltijd en een fles bier of glas wijn als we gestrest of overstuur waren. Dit is echter geen goede permanente oplossing. Daarom helpen we je op weg met onze gids voor je stress verminderende dieet – voedingsmiddelen die stress bestrijden. Weg met stress door middel van gezonde voeding!

 

Als je ongezonde voeding gebruikt, kun je je tijdelijk beter voelen, maar op de lange termijn voel je je slechter. Onderzoek toont aan dat veel mensen die gestrest zijn, ongezonde voeding verkiezen boven gezonde voeding. Als je lichaam niet de juiste voeding krijgt, kun je je minder energiek gaan voelen, meer lusteloos en in sommige gevallen minder goed in staat om je te concentreren en te focussen. Dit alles kan leiden tot nog meer stress.

 

Voedingsmiddelen die stress bestrijden

Als je je de laatste tijd meer gestrest voelt dan normaal, is het belangrijk om te weten welke voedingsmiddelen je het beste kunt kiezen en welke je beter kunt vermijden als het gaat om het bestrijden van stress en het helpen omgaan met gevoelens van stress en angst. Een van de beste manieren om stress te bestrijden is een gezond, evenwichtig dieet met een gematigde hoeveelheid van elk van de verschillende voedselgroepen.

Voeding zoals volle granen, bladgroenten en magere eiwitten als basisvoedsel is de beste manier om ervoor te zorgen dat je lichaam de optimale hoeveelheden voedingsstoffen binnenkrijgt om zowel fysieke als mentale gezondheidsproblemen te bestrijden. Als het gaat om het kiezen van voedsel om te eten, hebben sommige een reeks geweldige eigenschappen die het lichaam helpen om stress te bestrijden. Door te kiezen voor voedingsmiddelen die stress tegengaan, genees en kalmeer je je geest permanent, in plaats van een tijdelijke oplossing te bieden.

 

Leestip: Voel je fitter met Personal Fit Club

 

Enkele van de beste stress bestrijdende voedingsmiddelen zijn:

Avocado – Avocado’s zijn een romige en veelzijdige vrucht die op verschillende manieren kan worden gegeten, of je er nu rauw van geniet, verwerkt in sauzen, dressings en dips, of in een smoothie. Deze voedzame vruchten hebben de eigenschappen om je lichaam stressbestendig te maken, dankzij hun hoge gehalte aan glutathion dat specifiek de intestinale absorptie blokkeert van bepaalde vetten die oxidatieve schade veroorzaken. Avocado’s bevatten ook meer vitamine E, folaat en bètacaroteen dan elke andere vrucht, wat hun stress verlagende eigenschappen nog versterkt. Let echter wel op je porties als je avocado eet, want avocado bevat veel vet.

Blauwe bessen – Als je je gestrest voelt en naar snacks grijpt, is het ruilen van chocolade of chips voor een van de beste superfoods een geweldige manier om met je stressniveaus om te gaan en een hoger niveau van kalmte te bereiken. Blauwe bessen hebben een van de hoogste gehaltes aan antioxidanten, vooral anthocyanine, wat betekent dat deze bes in verband wordt gebracht met een breed scala aan gezondheidsvoordelen, waaronder een scherpere cognitie, een betere focus en een helderder geest – wat je allemaal kan helpen om beter met stress om te gaan.

Kamillethee – Natuurlijk gaat het niet alleen om wat je eet als het gaat om omgaan met stress, want wat je drinkt kan stress ook verlichten of verergeren. Het drinken van vloeistoffen die veel suikers en cafeïne bevatten, zoals koffie, energiedrankjes of frisdrank, kan je stressniveau zelfs verhogen als je het regelmatig drinkt. Kamillethee wordt al heel lang gebruikt als een natuurlijk slaapmiddel en het is ook gebruikt in klinische onderzoeken, waarin is vastgesteld dat kamillethee effectief is bij het verminderen van de symptomen van gegeneraliseerde angststoornis.

Chocolade – Hoewel het meestal wordt gezien als een ongezonde traktatie, is er een onmiskenbaar verband tussen chocolade en ons humeur. Studies hebben aangetoond dat het eten van chocolade je gelukkiger kan maken. Dat betekent echter niet dat je elke keer dat je gestrest bent chocoladerepen moet gaan eten – chocolade werkt het beste als ontstresser als je het met mate eet en als onderdeel van een gezond en uitgebalanceerd dieet. Vooral pure chocolade is het beste voor je, omdat het meer flavanolen en polyfenolen bevat, twee enorm belangrijke antioxidanten die stress kunnen helpen bestrijden, dan veel vruchtensappen. Het is even wennen qua smaak, maar probeer maar eens zo puur mogelijke chocolade te eten en je zult merken dat het werkt!

Rundvlees – Grasgevoerd rundvlees is niet alleen vriendelijker voor de planeet en voor dieren, het is ook goed voor mensen. Grasgevoerd rundvlees heeft een enorm scala aan antioxidanten, waaronder bètacaroteen en vitamine C en E, die je lichaam kunnen helpen stress en angst te bestrijden. Als je nog meer redenen zoekt om iets meer geld uit te geven aan biologisch, grasgevoerd rundvlees, dan is het ook vet armer dan graangevoerd rundvlees en bevat het meer omega-3.

Havermout – Havermout is geweldig omdat het een vullend comfortvoedsel kan zijn, maar het heeft ook een groot aantal gezonde eigenschappen waardoor je je van binnenuit beter voelt. Havermout is een complex koolhydraat en zorgt ervoor dat je hersenen meer van de chemische stof serotonine aanmaken, waardoor je je rustiger en minder gestrest voelt. Studies hebben aangetoond dat kinderen die havermout als ontbijt kiezen de hele ochtend op school veel scherper zijn dan kinderen die ’s ochtends een andere maaltijd aten. Let wel op, havermout bevat veel koolhydraten en is dus niet geschikt voor een keto dieet.

Walnoten – Als je op zoek bent naar een gezond tussendoortje waarmee je je stressniveau beter onder controle kunt houden, dan zijn walnoten een geweldige keuze. De zoete, aangename smaak van walnoten valt niet te ontkennen en ze kunnen een lekkere snack zijn voor tussendoor of als onderdeel van een dessert. Walnoten zijn heel veelzijdige en zijn geweldig voor salades, of voeg ze toe aan een zoete traktatie zoals koffie met walnotentaart.

Pistachenoten – een ander voedingsmiddel dat geweldig is om als tussendoortje te eten en dat ook kan helpen om stress en angst op de lange termijn te bestrijden, zijn pistachenoten. Onderzoek heeft uitgewezen dat het eten van twee kleine porties pistachenoten per dag de vaatvernauwing vermindert wanneer je gestrest bent, waardoor je hart minder onder druk komt te staan door je slagaders verder te verwijden. Daarnaast kan de ritmische, repetitieve handeling van het pellen van pistachenoten zelfs heel therapeutisch zijn!

Groene bladgroenten – groene bladgroenten zouden een centraal onderdeel van ieders dieet moeten zijn. Bladgroenten helpen niet alleen tegen stress, maar zitten ook boordevol voedingsstoffen en antioxidanten die helpen om ziektes te bestrijden en je lichaam gezonder en energieker te maken. Donkere bladgroenten, bijvoorbeeld spinazie, zijn vooral goed voor je omdat ze rijk zijn aan foliumzuur, dat je lichaam helpt meer stemmingsregulerende neurotransmitters te produceren, zoals serotonine, een ‘feel-good’ chemische stof. Door bladgroenten een onderdeel van je dieet te maken, voel je je gelukkiger en minder gestrest.

Gefermenteerde voeding – tot slot kan het eten van gefermenteerde voeding zoals yoghurt helpen om je darmen gezond te houden, wat eigenlijk weer helpt om je mentale gezondheid te verbeteren en stressniveaus te verlagen. De nuttige bacteriën die voorkomen in gefermenteerde voedingsmiddelen zoals yoghurt hebben een direct effect op de chemie van je hersenen en sturen positieve stemming- en gedrag regulerende signalen naar je hersenen via de nervus vagus.

 

Je dieet samenstellen

Het verstandig plannen van je maaltijden is de sleutel om niet alleen lichamelijk fit en gezond te blijven, maar ook om geestelijk sterk te blijven en je stressniveau zo goed mogelijk te beheersen. Weten welke voedingsmiddelen je moet vermijden en welke je het beste kunt nemen als tussendoortje wanneer je je bezorgd en angstig voelt, is belangrijk om je te helpen controle te krijgen over je emoties en angsten.

Als je je gestrest voelt, kun je in de verleiding komen om naar klassiek ’troostvoedsel’ te grijpen – meestal voedsel dat vol zit met suiker, veel zetmeel bevat of vet is. Maar hoewel deze voedingsmiddelen je tijdelijk een beter gevoel kunnen geven, zorgen ze er op de lange termijn juist voor dat je je slechter gaat voelen.

Stress verlagende tussendoortjes zoals verse bessen, pure chocolade, yoghurt, walnoten of pistachenoten, of zelfs een fruit smoothie met avocado en bladgroenten erin kunnen je helpen om je op de korte en lange termijn beter te voelen als het gaat om stress. Als het gaat om het bestrijden van en omgaan met stress op de lange termijn, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je voor het grootste deel een gezond en uitgebalanceerd dieet eet.

 

Om op het juiste spoor te blijven, is het een goed idee om een maaltijdplan voor je week te maken en vooruit te plannen, zodat je een goede selectie van deze stress verlagende voedingsmiddelen in je keuken hebt om maaltijden en snacks van te maken als je zin hebt om te stressen. Als je ervoor zorgt dat het merendeel van je maaltijden bestaat uit voedingsmiddelen zoals magere eiwitten en groene bladgroenten, voel je je niet alleen over het algemeen gezonder, maar kun je ook je mentale gezondheid en stressniveau verbeteren.

 

Een goed voorbeeld van een gezond, stressverlagend menu zou zijn:

Ontbijt: Havermout met bessen of een fruit smoothie met avocado en bessen

Snack halverwege de ochtend: Natuurlijke yoghurt met fruit of een handje pistachenoten

Lunch: Een pastasalade gevuld met veel bladgroenten

Middagsnack: Pure chocolade

Avondeten: Grasgevoerd rundvlees met groenten

Voor het slapen gaan: Kamillethee

 

Je hoeft je natuurlijk niet aan dit menu te houden – maar het geeft je een goed idee! Vergeet niet om je porties goed onder controle te houden als je voedingsmiddelen eet zoals noten, chocolade, yoghurt of avocado! Zoals het gezegde luidt: je bent wat je eet – dus zorg er in de eerste plaats voor dat je jezelf volpropt met gezond voedsel dat goed is voor je geestelijke gezondheid.

Wil je meer voedingsadvies? Onze personal trainers helpen je graag verder. Neem hiervoor gerust contact met ons op.