40 worden is voor veel mensen toch speciaal. Interessant genoeg is dit een reden waarom veel mannen na hun extra aandacht aan hun lichaam schenken. Toch wat vaker naar de gym of personal trainer is daar een onderdeel van. Naarmate je ouder wordt, verandert je lichaam op een natuurlijke manier. Dingen in je lichaam veranderen en sommige processen vertragen. Spieren opbouwen is een van deze dingen. Maar dat maakt je niet zwak. Het maakt het alleen maar belangrijker om goed voor je gezondheid te zorgen en een paar dingen in je leven te veranderen. Zo kun je toch je spieren opbouwen na je 40e en je jong en sterk voelen. Leeftijd is maar een getal en daar moet je niet bang voor zijn!

Veel mannen boven de 40 vinden lichaamsbeweging minder belangrijk; ze richten zich meer op voeding. Veel mensen vinden het echter moeilijk of zelfs onmogelijk om elke dag op hun voeding te letten. Als hun stofwisseling verandert, neemt hun energie af en wordt het nog moeilijker om een uitgebalanceerd dieet te volgen. Training wordt dus weer belangrijker, vooral als je het goed doet. Je zult misschien niet meer de geweldige en snelle resultaten behalen zoals toen je 20 was, maar je kunt nog steeds resultaten behalen! In deze blog leer je dat spieren opbouwen na je 40e gewoon mogelijk is en hoe je dit het beste kan aanpakken. We bespreken ook welke diëten je gezondheid en kracht ondersteunen en hoe deze diëten de optimale gezondheid van mannen na je 40e verbeteren. We kijken ook naar mogelijke supplementen, wat ze zijn en hoe je ze kunt gebruiken.

 

Waarom je je moet richten op het behoud van je gezondheid na je 40e

Als het gaat om het opbouwen van lichaamsmassa en ouder worden, moet je je gezondheid beschermen; zo simpel is het. Veel 40-jarige mensen die je op tv of internet ziet, lijken eigenlijk jonger dan ze zijn. Dit is niet altijd alleen make-up en een leuk filtertje voor de camera. Om na je 40e een actieve en gezonde levensstijl te behouden, moet je regelmatig bewegen, gezond eten, voldoende drinken en je immuunsysteem de best mogelijke boost geven.

Als je een man bent en je lichaamsmassa wilt opbouwen na je 40e, moet je je fitnessroutine wel een beetje aanpassen. Ook al vinden we het niet leuk, je lichaam is niet meer hetzelfde als 20 jaar geleden en moet dus ook anders behandeld worden om optimale resultaten te behalen bij het opbouwen van spieren.

Als je de onderstaande richtlijnen en tips volgt, kun je je spieren opbouwen en versterken als je 40 bent en zelfs tot op hoge leeftijd. Uiteraard kunnen onze personal trainers je hier ook uitstekend mee helpen. Wij helpen mannen van elke leeftijdsgroep met hun lichaam en het is bewezen dat je 40e levensjaar geen onoverkomelijke hindernis is.

 

Dit is waarom je de efficiëntie van spieropbouw na je 40e moet verhogen

 • Door gezond te eten en voor je spierkracht te zorgen, zie je er levendiger uit en voel je je ook levendiger, wat bijdraagt aan je gezondheid, welzijn en aan je levensstandaard.
 • Wanneer het spiergewicht actief is, vindt er in rust een natuurlijke vetverbranding plaats en dus blijf je slanker.
 • Krachttraining zorgt ervoor dat je meer uithoudingsvermogen hebt.
 • Hoe meer spieren je creëert, hoe esthetischer je lichaam zal zijn.

 

Kom in vorm op elke leeftijd!

Hoeveel we je ook kunnen helpen bij het creëren van een goede gezondheid, veroudering zal deel blijven uitmaken van ons dagelijks leven. Je kunt niet controleren wat er op die manier met je gebeurt, maar je hoeft niet af te wachten en je schrap te zetten voor het ergste.

Er is echter iets waar mannen voorzichtig mee moeten zijn tijdens het sporten op (iets) hogere leeftijd. Je moet wat voorzichtiger zijn bij het uitvoeren van verschillende trainingsroutines: veel fitnessprogramma’s kunnen je in gevaar brengen als je ze op de verkeerde manier uitvoert. Het grootste deel van hun oefeningen brengt je schouders en knieën in gevaar door overbelasting. Deze programma’s houden meestal geen rekening met de problemen van een ouder wordend lichaam. Dat gezegd hebbende, zijn er nog steeds veel manieren om op een hogere leeftijd veilig spieren op te bouwen.

 

Ontdek de strategieën die je nodig hebt voor jouw leeftijd (na 40). Zo werkt het

 • Minder snel sarcopenie: Het volgen van geavanceerde trainingsstrategieën zal het begin van sarcopenie (lagere spiermassa met hogere lichaamsvetmassa, waardoor je nauwelijks gewicht verliest) vertragen.
 • Train comfortabel en verbeter de prestaties door minder cardio en meer krachttraining.
 • Besteed speciale aandacht aan de integriteit van je gewrichten. Streef naar een perfecte uitvoering om stress te verminderen op ongewenste plaatsen, zoals schouders, nek en gewrichten.
 • Train wat regelmatiger; probeer te streven naar meerdere trainingen per week.
 • Begin de oefening met bankdrukken met een gewicht dat je comfortabel en snel door de spier kunt verplaatsen.
 • Met isolatiebewegingen behaal je betere resultaten met minder kans op blessures.
 • Als je een belangrijke spier opbouwt, kun je dagelijks hogere gewichten tillen zonder dat je gewrichten meer pijn gaan doen.

 

Spieren opbouwen met onze personal trainers na je 40e

We noemden het al eerder, maar bij Personal Fit Club kunnen wij je helpen met trainen, ongeacht je leeftijd. Veel van onze klanten zijn ouder dan 40 en we zien bij iedereen – die dit als doel heeft – een goede vooruitgang in de groei van spiermassa.

Onder begeleiding van je eigen personal trainer ga je aan de slag met een persoonlijk en op maat gemaakt trainingsschema. Neem hierbij goed voedingsadvies en je zult merken dat je ook boven de 40 gewoon heel goed een afgetraind lichaam kan krijgen!

Zelf ervaren? Meld je aan voor een gratis proefles.

 

Dieetproblemen voor mannen boven de 40

Om de toename van gezondheidsproblemen bij mannen beter te begrijpen, moeten we de basis van gezondheid beter begrijpen: een gezond dieet. Wij zijn grote voorstanders van een optimaal dieet om te beginnen aan een goede en gezonde levensstijl. Je kunt alles over verschillende gezonde voedingsmiddelen lezen in onze blogs, en onze trainers kunnen je natuurlijk ook helpen. Als je voedsel eet dat niet tot de “verboden” voedselgroepen behoort, kan je gezondheidstoestand verbeteren. Je bent tenslotte wat je eet. We kunnen je ook helpen om een goede start te maken met een gezond dieet. Neem contact met ons op als je dit wat lijkt.

Er zijn verschillende diëten die snel resultaat opleveren als het gaat om gezond afvallen. Als je het Keto-dieet volgt, word je de gezonde man die je wilt en zie je er jonger uit door overtollig lichaamsvet te verwijderen. Dit vergt wat doorzettingsvermogen en aanpassingen in je eetpatroon, maar werkt gegarandeerd als je het goed doet.

 

Testosteron is steeds meer nodig om spieren op te bouwen als je boven de 40 bent

Onderzoeken hebben uitgewezen dat tegen de tijd dat mannen begin 20 zijn, ze al minder testosteron gaan aanmaken, wat suggereert dat het meer moeite kost om een gezond lichaam te hebben naarmate de tijd verstrijkt. Als je 40 jaar of ouder bent, kun je een beetje hulp overwegen om een hoger T-gehalte te krijgen.

De belangrijkste factoren om op een natuurlijke manier je testosteron een zetje te geven zijn:

 • Zwaar trainen zorgt ervoor dat je lichaam weer meer testosteron gaat aanmaken.
 • Gezond eten. Er zijn allerlei voedingsmiddelen die je testosteron een beetje kunnen helpen. Denk hierbij aan peterselie en ashwagandha.
 • Goede nachtrust. Weinig slaap = weinig testosteron. Dus pak die 8 uur per nacht!
 • Stress vermindering. Makkelijker gezegd dan gedaan misschien, maar stress is een killer voor je testosteron. Dus probeer zo min mogelijk stress in je leven te hebben.

Leestip: Je anti stressdieet – voedingsmiddelen die stress bestrijden!

Gezond ouder worden

Als je de 40 nadert en ouder wordt, is dat het perfecte moment om als man het initiatief te nemen en te gaan sporten en op je dieet te gaan letten. De eerste stap is meestal het meest uitdagende deel en dit lijkt moeilijk, maar als je eenmaal begint, zul je het momentum snel oppikken en zullen de resultaten ook snel volgen. Het wordt een manier van leven! Dit is waar je met onze personal trainers naar streeft en realiseert, waarbij wij de stok achter de deur zijn voor jouw succes. Vitaliteit eerst!

Wij zorgen voor een passend trainingsprogramma, waarmee je niet alleen leuke oefeningen doet, maar ook echt gaat voor resultaat. Zo gaan we aan de slag met oefeningen die je helpen om je kracht én testosteron te boosten en daardoor spiermassa op te bouwen. Denk bijvoorbeeld aan samengestelde workouts, zoals bankdrukken, squats en deadliften. Word samen met Personal Fit Club gezond en sterk ouder en blijf (of word) die krachtige man!

Bovendien kun je verrassende resultaten behalen door goed op je voeding te letten. Zelfs op een wat hogere leeftijd kun je nog steeds spieren opbouwen en het lichaam creëren dat je altijd al wilde, of je vorm behouden. Ook hierover geven onze personal trainers advies, zodat je houvast hebt en weet wat je echt gaat helpen.

Als je vragen hebt over sporten na je 40e, neem dan gerust contact met ons op. Laat een reactie achter onder dit artikel, of bezoek ons op een van onze socials.