Personal Fit Club - 5 feiten en fabels over afvallenWil jij alles weten over de waarheden en onwaarheden van afvallen?
Personal Fit Club helpt jou met de juiste informatie. Krijg eindelijk duidelijkheid over de feiten en fabels zodat je succesvol kan afvallen!Feit of fabel 1: na 20.00 uur mag ik niets meer eten als ik wil afvallen

FABEL
Heeft je lichaam een klok waarbij je volledige spijsvertering en stofwisseling om 20.00 uur uit gaat? Wordt alles wat je na 20.00 uur eet direct als vet opgeslagen? Nee gelukkig niet! Je mag na 20.00 uur dus gewoon nog eten en drinken.
Vaak maak je in de loop van avond echter verkeerde voedingskeuzes doordat je moe bent van de dag of stress hebt gehad. Hierdoor krijg je meer behoefte aan suiker- of vetrijke producten. Om deze reden wordt eten na 20.00 uur in vele diëten vaak afgeraden.

 

Feit of fabel 2: als ik zonder ontbijt ga sporten, zit ik eerder in de vetverbranding en val ik dus meer af

FABEL
Wanneer je weinig gegeten hebt, zal je bloedsuikerspiegel en de hoeveelheid opgeslagen koolhydraten (glycogeen) in je spieren en lever wat lager zijn dan na een goed ontbijt. Hierdoor zal je dus eerder in je vetverbranding komen. Dat is een FEIT.
Dat betekent echter niet dat je hierdoor ook meer afvalt! De vetverbranding in het menselijk lichaam is minder efficiënt dan koolhydraat verbranding, waardoor je een minder goede sportieve prestatie kan leveren en de kans dus groot is dat je minder kcal verbrandt tijdens je workout. Als je vervolgens na je training wel gewoon gaat ontbijten, schiet je er eigenlijk niets mee op. Sterker nog: waarschijnlijk val je dan dus minder af!

 

Feit of fabel 3: ’s ochtends een glaasje water met citroensap helpt om sneller af te vallen

FABEL
Citroensap zorgt niet voor een versnelde stofwisseling. Je zult dan dus ook niet meer kcal verbranden na het drinken van een glaasje water met citroensap en dus ook niet sneller door afvallen. Tenzij je er minder eetlust door krijgt…
Vind jij het echter lekker om je dag hiermee te beginnen en voel jij je er goed bij? Ga dan vooral ermee door. Het kan uiteraard geen kwaad.

 

Feit of fabel 4: 1x per week mag ik best mezelf een beetje laten gaan

FABEL
De boog kan niet altijd gespannen zijn en iedereen heeft wel eens behoefte aan een ‘guilty pleasure’. De vraag is alleen hoe vaak en hoeveel van deze producten je jezelf gunt. Wanneer jij dagelijks je best doet om af te vallen, maar op 1 dag je jezelf helemaal laat gaan, is de kans groot dat je niet afvalt.
Waarom? Wanneer je dagelijks 300 kcal minder eet / drinkt dan dat je verbrandt, maar op 1 dag toegeeft aan alle lekkere verleidingen, is de kans groot dat je de kcal die je jezelf de hele week hebt ontzegt er in 1x bij eet en drinkt. Gevolg: geen verandering op de weegschaal of zelfs een toename!

 

Feit of fabel 5: als ik minder kcal consumeer dan ik verbrand, val ik af

FEIT
De energiebalans is de basis voor elk afval-proces. Wanneer jij dagelijks 500 kcal minder consumeert dan dat je verbrandt, zal je na 1 week 0,5 kg afvallen. Heb je een negatieve energiebalans van 1000 kcal per dag, dan ben je na 1 week 1,0 kg afgevallen.
Uiteraard hebben de voedingswaarde van de producten die je consumeert, de verhoudingen in eiwitten, vetten en koolhydraten en jouw beweeg- en sportdeelname een grote invloed op het blijvende resultaat!

 

Wij hopen dat jij met deze informatie geholpen bent en je nog beter en sneller kunt afvallen.

Heb je nog vragen over afvallen, trainen, voeding en supplementen? Neem contact op met Personal Fit Club. Onze personal trainers staan voor jou klaar.