Spotreductie is een waarschijnlijk bekende term voor iedereen die weleens aan afvallen heeft gedacht. In deze blog leren we je alles wat je moet weten over spotreductie: wat is het, bestaat het echt en zijn er alternatieven. Wil jij afvallen, lees dan snel verder.

 

Wat is spotreductie?

Spotreductie verwijst naar het concept van gericht vetverlies op specifieke plekken van het lichaam door middel van lichaamsbeweging of andere methoden. Iemand zou bijvoorbeeld specifiek vet van zijn buik of dijen willen verminderen zonder vet van andere gebieden te verliezen. Dit is voor veel mensen natuurlijk de droom, want er zijn altijd die laatste hardnekkige plekken waar vet zit, die je net nog even wilt reduceren.

 

Lees ook: Kun je afvallen door koud douchen?

 

Werkt spotreductie echt?

Het idee van plaatsvermindering wordt door onze personal trainers én wetenschappelijke onderzoekers echter grotendeels als een mythe beschouwd. Als je traint, verbrandt je lichaam overal vet, niet alleen in het gebied waar je traint. Dit komt omdat vetverlies systemisch plaatsvindt, wat betekent dat het in het hele lichaam gebeurt als reactie op een calorietekort.

Wat je op internet dus ook ziet of leest over puur en alleen je buikvet, of vet op je benen of billen targeten, is dus helaas niet realistisch. Door oefeningen te combineren kun je wél de juiste resultaten behalen.

 

Is dan alles een leugen als het gaat om spotreductie?

Dat spotreductie niet bestaat, wil niet zeggen dat het gericht targeten van bepaalde spiergroepen geen voordeel kan geven. Gerichte oefeningen helpen om specifieke spieren in bepaalde gebieden te versterken en strakker te maken, waardoor het lijkt alsof er minder vet is in die gebieden omdat de spieren strakker worden. Ze zullen alleen niet direct leiden tot vetverlies in die gebieden, maar kunnen wel helpen met je algemeen metabolisme, waardoor je hele lichaam meer vet verbrandt.

 

Wat werkt wel echt als je wilt afvallen?

We hebben het al vaker genoemd, maar de meest effectieve manier om lichaamsvet te verminderen is door een combinatie van regelmatige lichaamsbeweging, een uitgebalanceerd dieet en het handhaven van een calorietekort. Het klinkt natuurlijk heel gemakkelijk: zorg dat je meer calorieën verbrandt dan je opneemt, en je valt af. Maar dit is wel de basis van gewichtsverlies.

Wil jij echt resultaat boeken met afvallen? Bij Personal Fit Club helpen we je met het boeken van echt én blijvend resultaat. Helaas kunnen we je dus niet met spotreductie helpen, maar wel met algemeen afvallen en strakker en gespierder worden.

Wil jij zelf ervaren hoe leuk en nuttig personal training is? Neem dan contact met ons op of meld je aan voor een gratis proefles.