Kun je afvallen door koud douchen? Is het mogelijk om je strakke sport schema en dieet te ondersteunen met een koude douche? Kun je gewicht verliezen, het klimaat helpen én geld besparen ineen? Wij geven je het antwoord.

Koud douchen; het is niet voor iedereen weggelegd. Veel mensen genieten ervan om lekker lang en lekker warm te douchen. Dat is natuurlijk ook echt heel fijn. Met de stijgende energiekosten, is korter én koeler douchen wel iets waar meer mensen bewust aan denken. Maar wat nou als je het praktische met het nuttige kunt verenigen? Wat nou als koud douchen je kan helpen met afvallen? Onze personal trainers krijgen steeds vaker deze vraag en dus zijn we er eens even goed ingedoken.

 

Kan koud douchen je helpen met vet verbranden?

Om maar direct met de deur in huis te vallen: koud douchen kan je daadwerkelijk helpen met het verbranden van vet. Het is echter niet zo dat je direct moet denken dat je kilo’s eraf vliegen als je koud doucht.

Het principe werkt als volgt. Door koud douchen activeer je gezonde bruine vetcellen, die helpen met het elimineren van de ongezonde witte vetcellen. Die activatie vindt plaats door de kou, waardoor de bruine vetcellen je lichaam warm willen houden. De witte vetcellen houden calorieën vast voor later gebruik, waardoor je dus dikker wordt. Bruine vetcellen zijn actieve vetcellen, welke dus gebruikt worden voor het produceren van lichaamswarmte.

Als je lichaam in aanraking komt met de kou ga je dus calorieën verbranden om warmte te genereren, wat extra helpt met afvallen. De bruine vetcellen kunnen zo rond de 500 calorieën per dag verbranden als ze door kou gestimuleerd worden.

 

Leestip: Afvallen bij je buik, de beste manieren om van je buikvet af te komen

 

Verhoogd metabolisme door koude douches zorgen voor gewichtsverlies

Een studie toont aan dat wanneer je lichaam wordt blootgesteld aan koud water (of koude lucht) van 14 graden – en ja, dat is echt koud – je metabolisme met maar liefst 350% verhoogd wordt. Helaas is het aantal calorieën wat je op die manier extra verbrandt niet heel hoog, zoals je net hebt gelezen, maar alle beetjes helpen.

 

Andere voordelen van koud douchen

Naast dat je dus kunt afvallen door koud te douchen, zijn er nog meer handige voordelen aan het nemen van de koude douche. Hierbij richten we ons alleen op de gezondheidsaspecten en niet op de financiële zaken.

  • Koud douchen verbetert je immuunsysteem
  • Het kan je helpen om mentaal sterker te worden. Dit wordt door veel mensen zo ervaren die koud douchen.
  • Een koude douche in de morgen zorgt ervoor dat je wakker wordt, dat je bloed sneller gaat stromen en dat je meer alert wordt. Het is dus eigenlijk de ultieme manier om je dag goed te beginnen.

 

Mogelijke nadelen van koud douchen

Zijn er ook nadelen aan het nemen van een koude douche? Eigenlijk is er maar 1 potentieel nadeel en dat is onderkoeling. Ondanks dat een koude douche een super goede manier is om de dag mee te beginnen, moet je er geen uren onder staan. Wanneer je te lang aan kou wordt blootgesteld, kan je lichaam onderkoeld raken. Een paar minuten onder een koude douche is prima, maar zorgt al voor een dipje in je lichaamstemperatuur. Een te lage lichaamstemperatuur kan je hart negatief beïnvloeden en het is dus ook belangrijk om voorzichtige te zijn met koude douches als je hartproblemen hebt.

 

Bij Personal Fit Club denken we dat koude douches heel goed voor je zijn. Vooral de boost van je immuunsysteem en het bijkomend voordeel dat je wat lichaamsvet verbrandt zijn super.

Wat vind jij van een koude douche? Gebruik jij dit als manier om af te vallen of om goed wakker te worden?