Krachttraining is een uitstekende manier om je lichaam sterker te maken, spieren op te bouwen en je algehele fitnessniveau te verbeteren. Echter, zoals bij elke vorm van lichaamsbeweging, zijn er bepaalde fouten die veel mensen maken en die hun vooruitgang kunnen belemmeren. In deze blog gaan we in op enkele van de meest voorkomende fouten bij krachttraining en leggen je uit hoe je ze kunt vermijden om het maximale uit je trainingssessies te halen.

 

Geen warming-up en stretching

Een van de meest voorkomende fouten die mensen maken, is het overslaan van een goede warming-up en stretching routine. Met name jongere mensen gaan vaak direct aan de slag. Waar zij er wellicht nog net mee wegkomen, is het voor mensen van 30 jaar of ouder echt een no-go om direct het maximale te geven. Het opwarmen van je spieren en gewrichten voordat je met zware gewichten gaat werken, vermindert het risico op blessures en verbetert de prestaties. Neem de tijd om je lichaam voor te bereiden op de training door enkele dynamische oefeningen en stretchoefeningen uit te voeren. Begin ook rustig met bijvoorbeeld alleen de barbell en doe 2 setjes om alles warm te maken voor je daadwerkelijk met zware gewichten verder gaat.

 

Slechte vorm

Een andere veelgemaakte fout is het negeren van de juiste vorm tijdens krachttrainingsoefeningen. Dit zien we helaas veel; sommige mensen hebben de indruk dat het belangrijk is om heel zwaar te trainen in plaats van de juiste vorm te houden. We noemen dit ook wel ego lifting. Het is belangrijk om te weten dat vorm altijd belangrijker is dan het gewicht wat je kan gebruiken om goede hypertrofie te bereiken.

Het gebruik van een slechte vorm kan niet alleen leiden tot minder effectieve training, maar het verhoogt ook het risico op blessures. Neem de tijd om de juiste techniek en houding voor elke oefening te leren. Onze personal trainers helpen je graag met een perfecte vorm voor optimaal resultaat.

 

Leestip: 4 manieren om Ego Lifting te herkennen

 

Overtraining

Het is begrijpelijk dat je resultaten wilt behalen en je krachttraining naar een hoger niveau wilt tillen. Maar te veel, te snel willen bereiken kan leiden tot overtraining. Overtraining kan leiden tot vermoeidheid, verminderde prestaties en een verhoogd risico op blessures. Zorg ervoor dat je voldoende rust neemt tussen de trainingssessies en geef je lichaam de tijd om te herstellen.

Hou ouder je wordt, hoe belangrijker dit is. Dit komt simpelweg omdat je lichaam meer tijd nodig heeft om te herstellen. Wij raden aan om voor de gemiddelde persoon 2x elke spiergroep in de week te trainen voor maximaal resultaat. Zorg daarnaast voor voldoende nachtrust om je herstel te bevorderen.

 

Verwaarlozing van het hele lichaam

Sommige mensen richten zich te veel op specifieke spiergroepen en verwaarlozen andere delen van het lichaam. Grote biceps, brede schouders en een volle borst zijn hiervan bekende voorbeelden. Het is belangrijk om een evenwichtige benadering te hebben en alle grote spiergroepen te trainen. Vergeet niet om oefeningen op te nemen die de benen, rug, borst en kernspieren targeten, naast de meer populaire oefeningen voor de biceps en triceps. Een veelgebruikt trainingsgezegde is: never skip leg day. En dit is zeker een belangrijke waarheid.

 

Leestip: Het belang van personal training bij krachttraining: haal het maximale uit je workouts!

 

Te weinig of teveel variatie

Routine kan comfortabel zijn, maar als het gaat om krachttraining, kan teveel herhalingen van dezelfde oefeningen leiden tot een plateau in je vooruitgang. Je lichaam past zich aan aan de stimulus en het wordt minder uitgedaagd. Introduceer elke 1-2 maanden nieuwe oefeningen, verander de volgorde van je trainingen en pas de intensiteit aan om je spieren op nieuwe manieren te stimuleren.

Aan de andere kant is teveel variatie ook niet goed. Je hoeft niet voor elke spiergroep tientallen oefeningen te doen. We raden aan om voor elke spiergroep per training rond de 10 sets te doen. Dat is niet 10 sets per oefening, maar in totaal. Dit is voldoende om goede spiergroei te stimuleren. Dit is gemiddeld dus 3 oefeningen per spiergroep per training. Als je twee keer in de week die spiergroep traint, kun je bij de tweede training 3 andere oefeningen doen. Zo heb je in totaal 6 oefeningen voor bijvoorbeeld je rug of borst. Dit is meer dan voldoende en je hoeft dus niet allerlei aparte extra oefeningen in te lassen die je online hebt gezien.

 

Het vermijden van deze veelgemaakte fouten bij krachttraining is essentieel om je vooruitgang te optimaliseren en blessures te voorkomen. Vergeet niet om altijd een goede warming-up te doen, de juiste vorm te handhaven, voldoende rust te nemen, het hele lichaam te trainen en variatie in je trainingsschema op te nemen. Met de juiste aanpak kun je je krachttraining naar een hoger niveau tillen en je doelen bereiken.

In onze training studio’s helpen we je met op maat gemaakte trainingsschema’s, waardoor jij optimaal resultaat kan boeken bij jouw krachttraining. Wil je het zelf ervaren? Kom dan langs of boek een gratis proefles.