Je kent het vast wel; je gaat naar de sportschool en ziet daar mensen (over het algemeen mannen) die spiermassa willen kweken door veel te zwaar te trainen. Hierdoor ziet het er niet alleen heel beroerd uit, maar lopen ze ook grote kans op blessures en pijn. Dit is het zogenaamde “ ego lifting”. Vandaag geven we je 4 redenen om ego lifting te herkennen in de sportschool.

 

Wat is ego lifting

Ego lifting is, zoals de naam al suggereert, het liften van gewichten om je ego te laten groeien. Veel mensen in de sportschool denken dat het stoer is om super zwaar te trainen en willen een indruk maken op andere mensen die naar ze kijken. Ego lifting wordt gedaan met meer gewicht dan de persoon eigenlijk goed aankan. Hierdoor wordt het vrijwel onmogelijk om de oefeningen goed uit te voeren. Helaas is het veelal contraproductief als het gaat om je spieren te laten groeien en ook is het heel risicovol.

 

Personal Fit Club - 4 manieren om Ego Lifting te herkennen

Leestip: squats of deadlifts, welke oefening is beter en waarom?

 

Zo herken je ego lifting

Er zijn een aantal indicatoren waarin je kan zien dat iemand vooral bezig is met ego lifting in plaats van goed trainen.

Teveel gewicht

Zoals we al aangaven is een van de grootste indicatoren waaraan je kunt zien dat iemand vooral bezig is met ego lifting: teveel gewicht. Ondanks dat men het er wel over eens is dat veel gewicht gebruiken de beste manier is om je spiermassa te vergroten, is het wel super belangrijk om alsnog een aantal herhalingen te kunnen doen én de oefening goed uit te voeren. Iemand die teveel gewicht gebruikt zal met moeite een of enkele herhalingen kunnen doen en zal dus amper zijn spieren goed trainen.

Geen controle en slechte techniek

Een logisch gevolg van teveel gewicht is dat je niet meer de volledige controle hebt. Je moet alles op alles zetten om nog net die ene herhaling te kunnen doen, maar hierdoor blijft er van de techniek niets meer over. Dit is een typisch kenmerk van ego lifting. Plat gezegd lijkt het nergens meer op.

Slechte range of motion

Wat weer samenvalt met een slechte techniek en weinig controle is het zichtbaar uitvoeren van een slechte range of motion. Om je spieren goed te trainen is het volledig uitvoeren van de oefening heel belangrijk. Bij een benchpress moet je de barbell bijvoorbeeld vrijwel op je borst laten komen en dan omhoog drukken. Wanneer met bezig is met ego lifting en dus veel te zwaar drukt, zal je zien dat er maar hele korte bewegingen gedaan worden en de stang veelal ver boven de borst blijft steken.

Een pijnlijke blik

De echte die-hard ego lifters gaan gewoon door, ook al voelen ze pijn tijdens het trainen. Je herkent ego lifters dus ook vaak aan een pijnlijke blik bij het uitvoeren van de oefening.

 

Waarom is ego lifting slecht voor je?

Na bovenstaand gelezen te hebben, zal het je niet verbazen dat ego lifting onzinnig is en vooral slecht voor je is. Je loopt namelijk een groot risico op blessures doordat je de oefeningen niet goed uitvoert en je je spieren veel te zwaar – en op een verkeerde manier – belast.

Neem van ons aan dat die 10 kilo extra tillen het niet waard is om 10 weken pijn te hebben.

 

Zie jij weleens ego lifters in de sportschool?