Voel jij je energieker als de zon schijnt? De kans is groot dat dit gevoel wordt veroorzaakt door de extra uren licht waarvan je kunt genieten. De zon heeft verschillende gunstige effecten op je lichaam. Deze effecten zijn zowel fysiek als mentaal. Voor je gemak hebben we de top 5 voordelen van de zon voor je gezondheid op een rijtje gezet.

De laatste jaren is de zon op een negatieve manier in het nieuws. Er worden stappen ondernomen om de zon daadwerkelijk te blokkeren, omdat deze erg schadelijk zou zijn en de planeet te veel zou opwarmen. Maar laten we eerlijk zijn: de zon is absoluut noodzakelijk voor al het leven op onze planeet. Zonder de zon zou al het leven op aarde snel ophouden te bestaan en dus is het niet allemaal slecht, wat sommige mensen je ook willen doen geloven. Het kan zelfs veel voordelen hebben voor je gezondheid. Laten we deze voordelen eens wat uitwerken!

 

Beter humeur en lager risico op depressie

Ongeveer 15% van de ouderen (50+) heeft last van depressie en dat aantal stijgt. In deze tijd lijdt vrijwel elke leeftijdsgroep aan depressie en burn-out als gevolg van allerlei factoren, zoals de nasleep van de pandemie en social media. De wetenschap heeft aangetoond dat veel mensen die aan depressie lijden, veel lagere vitamine D-niveaus hebben. Zonlicht is verantwoordelijk voor ongeveer 2/3 van de vitamine D-niveaus die in je lichaam worden aangemaakt. Je maakt 100 keer meer vitamine D aan als je aan 10 minuten zonlicht wordt blootgesteld, vergeleken met een hele dag binnen.

Bovendien heeft zonlicht een positief effect op het serotonine niveau in je lichaam, waardoor mensen gelukkiger worden en zich beter voelen. Zonlicht heeft ook invloed op de menselijke hypofyse, wat het geslachtshormoon testosteron stimuleert en dus zorgt voor betere avonden in de slaapkamer gedurende de zomer.

Meer zonlicht = meer vitamine D en meer serotonine = minder depressie en een beter humeur.

 

Leestip: Het keto dieet: alles wat je wilt weten over gewichtsverlies en gezondheid

 

Lagere bloeddruk

De laatste paar jaar beginnen steeds meer onderzoeken te erkennen dat de zon de bloeddruk kan verlagen. Wetenschappers denken dat de lagere bloeddruk niet wordt veroorzaakt door het ontspannende effect van de zon, maar door haar UV-A ultraviolette stralen.

Onderzoek heeft een significante verlaging van de bloeddruk aangetoond na slechts drie sessies zonlicht per week. Stel je eens voor wat een dagelijkse dosis zonlicht voor jou kan doen!

 

Goed voor je huid, haar en nagels

Wereldwijd lijden veel mensen aan Psoriasis, een van de meest bekende huidziekten. Van zonlicht is bekend dat het de symptomen van deze ziekte vermindert. Daarom verhuizen veel mensen die aan Psoriasis lijden naar meer zonnige gebieden, omdat ultraviolette zonnestralen verlichting van de klachten bieden.

Een ander voordeel van de zon voor je gezondheid is het feit dat de aanmaak van vitamine D de haargroei en nagelgroei stimuleert. Vaker buiten zijn heeft dus ook een positief effect op je haar en nagels.

 

Lager risico op kanker

De meeste mensen zijn op de hoogte van de wetenschap die zegt dat je een verhoogde kans op huidkanker hebt als je lange tijd aan de zon wordt blootgesteld. Wat de meeste mensen echter niet weten is dat zonlicht de kans op darmkanker kan verkleinen. Onderzoek heeft aangetoond dat de kans op darmkanker afneemt na dagelijkse blootstelling aan zonlicht.

Verder zijn er sterke aanwijzingen dat zonlicht ook het risico op non-hodgkin lymfoom, prostaatkanker en borstkanker vermindert, evenals multiple sclerose.

Vermoedelijke oorzaak is het verhoogde vitamine D-niveau, dat het risico op kanker verlaagt. Ook het positieve effect van zonlicht op je dag- en nachtritme en dus op de hoeveelheid slaap en rust die je elke dag krijgt, beïnvloedt je algemene gezondheid en verlaagt het risico op ziekten.

 

Lees ook: Onze top 5 smoothies voor een gezond leven

 

Lager risico op osteoporose

Het zou inmiddels duidelijk moeten zijn dat de verhoogde vitamine D-productie van het menselijk lichaam een van de grootste voordelen van de zon voor je gezondheid is. Mensen met een hoog vitamine D-gehalte hebben een positief effect op de kans op osteoporose. Vitamine D versterkt niet alleen je botten en maakt ze gezonder, maar heeft ook invloed op je spierkracht en algemene vitaliteit.

 

Gezondheidsrisico’s van de zon

Is het dan allemaal alleen maar mooi weer? Nou, niet helemaal. Zonlicht is ook de nummer één bron van huidkanker in de wereld. Door de UV-stralen breekt en muteert zonlicht chemische verbindingen in de huid, wat melanoom kan veroorzaken. Dit kan gebeuren als mensen te lang in de zon blijven.

 

Geniet jij van voldoende zonlicht?

Experts zeggen dat je in de zomer ongeveer 15-30 minuten per dag van de zon moet genieten voor de beste gezondheidsvoordelen. Gedurende deze tijd moet je huid onbeschermd zijn, dus geen zonnebrandcrème. Pas je aan je persoonlijke behoeften aan, afhankelijk van waar je woont en hoe snel je huid verbrandt.

De voordelen van de zon voor je gezondheid zijn verbazingwekkend. Wij vinden het belangrijk dat mensen niet meer bang zijn voor de zon. Het kan je enorm helpen als je met respect handelt en nadenkt over de effecten. De zon is iets wat er altijd is en kan je helpen gelukkig en gezond te blijven. Dus laten we er het beste van maken!

Als je vragen hebt, neem dan gerust contact met ons op. We helpen je waar we kunnen.