Personal-Fit-Club---Bewezen-manieren-om-het-immuunsysteem-te-verbeterenVerlaag het risico op een virus, verkoudheid of griep door je immuunsysteem te versterken en hiermee je gezondheid op lange termijn te beschermen.

Hoewel de meeste mensen zich alleen bewust zijn van het immuunsysteem als ze een bacterie of virus bestrijden, is het een essentieel onderdeel van ons dagelijks leven voor veel meer dan alleen verdediging tegen infectie.

Voor de fitnessliefhebber of sporter speelt het immuunsysteem een ​​sleutelrol bij cellulair herstel en, belangrijker nog, helpt het om het lichaam kiem- en ziektevrij te houden wanneer we trainen. Door grote inspanningen tijdens het trainen, kan het immuunsysteem tijdelijk verzwakken, waardoor je wat vatbaarder wordt voor ziekte.

Het immuunsysteem bestaat uit verschillende celtypes en biologische systemen die bescherming bieden tegen een grote verscheidenheid aan ziekten en aandoeningen. Het fungeert als het natuurlijke afweersysteem van het lichaam tegen ‘ziekteverwekkers’, van virussen en bacteriën tot wormen die de weefsels en cellen van uw lichaam aanvallen. Daarom is het essentieel om je immuunsysteem optimaal te laten werken, zodat je veilig goed kunt trainen en ziektevrij kunt blijven. Hier beschrijven we enkele wetenschappelijk bewezen manieren om je immuunsysteem te versterken.

 

Zorg voor voldoende antioxidanten in je voeding

Bijna iedereen kent de verbanden tussen vitamine C en verkoudheid of griep. De reden dat vitamine C nuttig is, is omdat het een antioxidant is, wat betekent dat het een belangrijke rol speelt in het immuunsysteem en het afweersysteem van uw lichaam.

Enkele belangrijke bronnen van antioxidanten zijn:

 • Blauwe bessen en kersen
 • Pure chocolade
 • Pecannoten
 • Artisjokken
 • Groene thee
 • Appels
 • Vettige vis
 • Tomaten

Dagelijks spelen antioxidanten een belangrijke rol bij het verminderen van celdood, wat ons op lange termijn helpt langer te leven, de tekenen van veroudering te verminderen en ziekten zoals kanker te bestrijden. Voor een sporter of iedereen die een training volgt, spelen antioxidanten een cruciale rol bij celherstel, verminderen ze spierbeschadiging en helpen ze de algemene groei na de training.

 

Knoflook eten

Andere ‘superfoods’ zoals knoflook zorgen voor een ton aan gunstige effecten voor zowel je lichaam als je gezondheid. Knoflook wordt al eeuwenlang gebruikt om ziekten te bestrijden.

De bioactieve stof in knoflook – allicine – heeft antibacteriële eigenschappen die mogelijk ziekten kunnen voorkomen, en er zijn aanwijzingen dat het bij sommige kankers de celdood bevordert. Hoewel dit het immuunsysteem niet rechtstreeks moduleert, staat allicine ook bekend om de ontstekingsremmende eigenschappen die het immuunsysteem beïnvloeden.

Recent onderzoek heeft ook gesuggereerd dat allicine reageert met op zwavel gebaseerde verbindingen die ziekten bestrijden en het aantal witte bloedcellen verhogen – een belangrijk afweersysteem.

 

Zorg voor een goede darmgezondheid

De darmen kunnen snel een aandachtspunt worden voor ziekterisico, vetverlies en spiergroei. Onderzoek heeft aangetoond dat de darmgezondheid het vetmetabolisme en de opslag van vet beïnvloedt, samen met de spiereiwitsynthese – het toevoegen van spieren, het beïnvloeden van sportprestaties en het beïnvloeden van vele andere aspecten van gezondheid en ziekte.

Als je hard werkt om je darmgezondheid te verbeteren en te herstellen, zal je gemakkelijker je fitness-, lichaamsbouw- en gezondheidsdoelen bereiken. Een aantal simpele mogelijkheden om je darmgezondheid te waarborgen zijn:

 • Eet meer groeten en vezels,
 • Verminder stress en overmatige cortisol,
 • Train/sport regelmatig,
 • Verminder de blootstelling aan kankerverwekkende stoffen en milieutoxines.

Voor je immuunsysteem en ziekte wordt ongeveer tweederde van de volledige immuuncellen van het lichaam gevonden in de darmwanden. Je darmen spelen ook een belangrijke rol bij het metaboliseren van lichaamstoxines en fungeren als een natuurlijk ontgiftingssysteem voor het lichaam.

 

Neem goede supplementen

Verschillende andere supplementen zijn een uitstekende keuze om je immuunsysteem te verbeteren en veel andere voordelen te bieden.

Hier zijn een paar door onderzoek bewezen supplementen:

 • Vitamine C: een allround goede vitamine die je immuunsysteem kan verbeteren.
 • Vitamine D: helpt om je immuunsysteem, insulinegevoeligheid en vetverlies te stimuleren.
 • Zink: een vitaal mineraal met meer dan 200 chemische reacties in het lichaam zoals boosten van het immuunsysteem.
 • Glutamine: speelt een belangrijke rol bij het herstel na een training en helpt met het voeden van je darmen.

 

Dit waren enkele bewezen manieren om je immuunsysteem te verbeteren. Heb je vragen, of wil je persoonlijk advies voor jouw lichaam en situatie? Neem dan contact op met Personal Fit Club voor een gratis intakegesprek.

 

Bron: Upfitness.com