Voor veel mannen is het trainen van de borst een belangrijk onderdeel van fitness. Dit omdat een gespierde, volle borst je in het geheel er groter uit laat zien, samen met natuurlijk brede schouders en een brede rug. In deze blog geven we je de 5 beste oefeningen om een grote, brede borst te maken. Deze oefeningen voor je borstspieren kun je in onze personal training studio’s doen, of thuis als je de hulpmiddelen hebt.

Zoals bij elke oefening, is het bij het trainen van je borstspieren belangrijk om goed op te warmen. Omdat je bij alle oefeningen ook je schouders meetraint, wil je alles goed opbouwen om blessures te voorkomen. We raden dan ook dat je eerst cardio doet om je hele lichaam op te warmen en daarna 2 sets doet met weinig gewicht. Onthoud dat trainen niet draait om ego lifting en het belangrijk is om dit goed aan te pakken.

Wil je hulp bij de oefeningen om elke oefening perfect uit te voeren? Met de juiste vorm behaal je optimaal resultaat en loop je de kleinste kans op blessures. Onze personal trainers helpen je graag met de perfecte vorm.

 

Lees ook: De Dragon Flag – de ultieme oefening voor je core en buikspieren

 

De 5 beste oefeningen om je borst te trainen

Er zijn verschillende effectieve oefeningen voor het trainen van de borstspieren. Dit zijn onze keuzes.

Bench press

Dit is waarschijnlijk de meest bekende oefening voor borstspieren. Het kan worden uitgevoerd met een barbell of dumbbells. Het traint de borstspieren, evenals de triceps en schouders. Er zijn diverse variaties mogelijk om bepaalde delen net wat beter te trainen. Zo heb je de incline bench press om de bovenste borstspieren extra aandacht te geven en de decline bench press om de onderste borstspieren te targeten. Voor een complete workout kun je deze variaties in je workout integreren.

Push-ups

Een klassieke lichaamsgewichtsoefening die de borstspieren heel goed aanspreekt. Variaties zoals wide-grip push-ups, diamond push-ups en decline push-ups kunnen verschillende delen van de borst targeten, net als bij de bench press. Wil je dit lastiger maken? Gebruik dan een gewichtsvest.

Dumbbell flys

Deze isolatieoefening richt zich specifiek op de borstspieren. Het kan worden uitgevoerd op een vlakke bank, schuine bank of zelfs op een vloer. Laat de dumbbells niet te ver zakken en let op de hoek die je armen maken met je lichaam om blessures te voorkomen. Wanneer je bovenin bent met de gewichten, knijp dan je borstspieren samen voor een optimaal effect. Bekijk deze video voor een basis van hoe je deze oefening uitvoert.

Chest dips

Met behulp van dip bars kun je jezelf opdrukken en zo de borstspieren, samen met de triceps, effectief trainen. Dit is een onderschatte oefening voor je borst, omdat de meeste mensen dips alleen gebruiken voor de triceps. Wanneer je deze oefening echter goed uitvoert, zal je merken dat je borstspieren snel groeien!

Cable crossovers

Dit is een isolatieoefening die je uitvoert met kabels. Het helpt bij het creëren van definitie en het isoleren van de borstspieren. Het idee is hetzelfde als bij flys, waarbij je je armen naar de zijkant beweegt en vervolgens naar voeren brengt. Ook hierbij kun je diverse delen van je borst trainen door de kabel laag, midden of hoog te plaatsen.

 

Leestip: De beste 6 oefeningen voor je benen

 

Al deze oefeningen zorgen voor een optimale training van je borst. Meer dan dit heb je eigenlijk niet nodig en andere oefeningen zijn vaak alleen variaties op deze 5 basis oefeningen. Met een van onze personal trainers kun jij deze oefeningen tot in perfectie uitvoeren en jouw borstspieren optimaal trainen.

Wil je zelf ervaren hoe personal training jou kan helpen met spierontwikkeling? Of wil je liever afvallen of hulp met revalideren? Wij helpen je graag verder met het realiseren van jouw fitness- en gezondheidsdoelen. Kom langs voor een gratis proefles en ervaar het zelf.