‘’December is altijd een feestmaand.’’
‘’Het is toch niet gek dat ik aan ben gekomen tijdens de maand december?’’

Dit zijn een paar uitspraken die ik veel te horen heb gekregen tijdens de afgelopen jaar als personal trainer. Een maand met gezellige feestdagen betekend niet dat het een feestmaand is. FeestDAG of feestMAAND? Duidelijker kan het niet zijn toch? Ik zal je in deze blog een aantal tips geven om ervoor te zorgen dat jij tijdens december niet tonnetje rond eet.

 

Personal Fit Club - December FeestmaandIs december wel een feestmaand?

Naar mijn mening niet. Als je de feestdagen pakt krijg je een totaal van 5 feestmomenten namelijk:

  • Sinterklaasavond
  • Kerstavond
  • 1ste Kerstdag
  • 2de Kerstdag
  • Oudejaarsdag

Van de 31 dagen zijn het dus maar 5 dagen ‘’feest’’. Dan heb je nog 26 dagen voor gezond gedrag tijdens deze maand!
Veel mensen met een gezonde levensstijl hebben 1x per week een moment dat ze even niet opletten. Dat is natuurlijk hartstikke prima en moet je ook zeker doen! Uiteraard doe ik dat zelf ook. Dit kan ik de vorm zijn van uiteten, bier/wijn drinken of een zak chips eten.
Als je dit één keer per week doet in de maand december is dit een totaal van 4 momenten in de maand. Door deze 4 momenten zul je niet aankomen en kan je dit prima combineren met je gezonde levensstijl.

 

Waarom gaat het dan in december vaak fout? Dit is best makkelijk te verklaren. Je bent niet streng genoeg voor jezelf. De verleiding van lekkere zoetigheden inkopen is al gedaan. In de aanloop naar Sinterklaas heb je de pepernoten en chocoladeletters al in huis en daar moet je natuurlijk even van snoepen. In de aanloop naar kerst heb je de kerstkransjes in huis en ook die moet je even proberen. Ik snap dat het erg lekker is, maar als je tijdens december niet wilt aankomen moet je niet van de 5 feestdagen er een hele feestmaand van maken.

 

Advies

Mijn advies aan jullie is niet heel ingewikkeld. Probeer deze maand het alleen te beperken tot de vijf dagen die ik hierboven heb genoemd. Dit scheelt al een heleboel! Heb je toch vaker een moment waar je toch lekker wilt snoepen. Prima maar zet er dan een uur sporten/bewegen tegenover. 10 kruidnoten is een totaal van ongeveer 50 kcal en een chocoladeletter is ongeveer 500 kcal. Om 500 kcal te verbranden moet je meer dan 1,5 uur wandelen! (Op basis van mijn gewicht)

Ga tijdens de decembermaand meer bewegen. Beweeg elke dag minimaal 30 minuten en probeer 3x per week te gaan sporten. Dan komt het helemaal goed en kan je heerlijk genieten tijdens deze 5 feestdagen! 😊 Don’t shoot the messenger!