Personal Fit Club - Frisdrank het vloeibare snoepFrisdrank: het vloeibare snoep. Om te beginnen vinden wij, als personal trainers, het moeilijk te begrijpen dat er zoveel frisdrank gedronken wordt. In veel huishoudens is frisdrank een van de meest gedronken drankjes. Diverse soorten en vele flessen en pakken zijn er op voorraad.

Nu moeten we wel onderscheid maken tussen af en toe een glas frisdrank en elke dag een heel pak of hele fles frisdrank. Dit is gewoon heel erg ongezond. Frisdrank is namelijk gewoon vloeibaar snoep! Het heeft geen enkele toegevoegde waarde als het gaat om gezondheid, terwijl het wel een grote belasting is voor het lichaam. Alle chemische stoffen die je met frisdrank inneemt, moeten namelijk worden afgebroken. Voor de calorieën die in één glas cola zitten kun je meer dan een halve kilo spinazie eten! De suikers in spinazie komen heel geleidelijk in de bloedbaan. De suiker in frisdrank daarentegen mist de vezels en laat de bloedsuikerspiegel binnen enkele minuten gigantisch stijgen.

 

Honger en snoepen

Om het probleem van de calorieën te omzeilen, kiezen veel mensen voor de light variant van frisdrank; deze zal vast gezonder zijn omdat er minder suiker inzit. Toch? Deze mensen komen op komen op termijn echter bedrogen uit. Het blijkt dat light-drinkers alsnog te kampen hebben met een dikker wordende buik. Het is simpel: mensen drinken suiker om een gevoel van beloning te krijgen. Frisdrank met suiker geeft deze beloning.
Als je light drinkt, komt deze beloning niet en wordt deze gezocht in andere voedingsmiddelen gezocht. Ook denkt het lichaam suiker binnen te krijgen aan de hand van de informatie die de smaakpupillen doorgeven, namelijk door de suikervervangers. Het lichaam neemt dan hormonale maatregelen, die tevergeefs blijkbaar door het ontbreken van suiker. Het lichaam wordt dan opgezadeld met teveel insuline, waardoor de bloedsuikerspiegel sterk daalt, met een hongergevoel als gevolg. Dit hongergevoel werkt het snoepen weer in de hand.

 

Geef water een smaak

Om af te sluiten nog wat leuke tips om je water lekkerder te maken: vul een kan met water en voeg een schijfje citroen toe met eventueel wat munt. Of kies voor komkommer met citroen. Ook Sinaasappel partjes zijn heerlijk in wat water. Watermeloen met rozemarijn geeft ook een heerlijke smaak aan je water. Voor een echte Light drank kun je op deze manier naar hartelust combineren en jouw persoonlijke smaak helemaal tot zijn recht laten komen.


Bron: Sport & Fitness magazine