Personal Fit Club - Golf en fitnessIn de laatste jaren zijn steeds meer golfers het belang gaan inzien van fysieke training ten bate van hun prestatie op de baan. Tegenwoordig zijn niet alleen topgolfers, maar ook serieuze amateurs vaak in de trainingszaal te vinden.

Ooit was het de golf legende Gary Player die zwoer bij sterk en fit zijn. Ben Hogan, nog zo’n legende, presteerde het om na een bijna fataal auto-ongeluk door fysieke training nog lang op topniveau te spelen en 8 Majors te winnen. Volgens velen had hij de mooiste swing aller tijden.

 

Tiger Woods

Maar de definitieve doorbraak die fysieke training onmisbaar maakte in het moderne golf was de astronomische swing van Tiger Woods. Niemand had ooit zulke afstanden geslagen en zo consequent om de topposities meegedaan op wedstrijden als hij. Tiger begon ooit als een iel ventje, maar groeide door het vele trainen snel uit tot een sterke atletische figuur, die alleen daarmee al zij tegenstanders leek te imponeren.

Golf is in de laatste 15 tot 20 jaar een ander spel geworden. Dit komt door enorme ontwikkelingen in materiaal, maar evenzeer door de sterk verbeterde fysieke vermogens van spelers.

 

Golf en trainen

Wat valt er nou te trainen voor een golfer? Welke fysieke kenmerken kan een golfer ontwikkelen die een positieve invloed op zijn spel kunnen hebben? We stippen er graag een aantal voor u aan.

Golf als gehele prestatie is een samenspel tussen talent, kennis, ervaring, tactiek en concentratie.
De swing zelf komt voort uit kracht, lenigheid, coördinatie, balans en motorisch talent.
Al deze zaken zijn deels aanleg, maar zijn ook te trainen. Een sportspecifieke training vereist echter wel een specialist op bewegingsanalyse en beweging. Jouw personal trainer, zoals van Personal Fit Club, is, samen met jouw golfpro hiervoor de aangewezen persoon. Elk lichaam heeft van nature kenmerken die al sterk aanwezig zijn; de ene persoon is van nature sterker en de andere persoon is van nature leniger. De volgende heeft misschien weer meer oog-hand coördinatie of balans.

 

Sportspecifieke training

Wat voor sportspecifieke training in het algemeen geldt is dat een goede analyse van uw lichaam en beweging belangrijk is en een breakdown van wat de sportbeweging en de sportbelasting precies inhoudt. Verder is het goed om te realiseren dat krachtige spieren nog geen snelle spieren zijn. Voor snelle bewegingen moeten ook oefeningen snel uitgevoerd worden, maar omdat dat mogelijk belastend is voor spieren, aanhechtingen en gewrichten, is het goed om met jouw personal trainer een goede opbouw te maken van de training.

Lenigheid kun je bereiken door stretchen van spieren en gewrichten. Maar kun je die grotere bewegingsuitslagen ook actief maken en heb je voldoende coördinatie om de beweging goed te blijven uitvoeren en niet je posities te verliezen?

 

Uithoudingsvermogen

Wat bij golf ook een belangrijk en onderschat element is, is het uithoudingsvermogen om ook na 9, 12 of 17 holes nog scherp te kunnen concentreren. Oftewel golfers moeten zich ook allround meer trainen dan je zou denken.
Golfers zijn vaak fanatiek en zoeken naar alle mogelijkheden om verder te slaan en beter te spelen. Nieuwe drivers, gefitte ijzers en dure putters helpen, maar als je tot op hoge leeftijd goed wilt blijven golfen, investeer dan ook in de training van jouw lichaam!

 

Bij Personal Fit Club vind je ter zake kundige trainers, waarvan er enkele zelf ook gepassioneerd golfer zijn. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.