Het gewicht van een volwassen mens bestaat voor 60% uit water. We kunnen maar een paar dagen overleven zonder water. Water is niet alleen belangrijk om in leven te blijven. Voldoende water geeft ook vele voordelen voor het lichaam en het prestatievermogen daarvan. Hierbij kan je denken aan werk en sport.

In deze blog geven wij uitleg over het belang van water en tips om ervoor te zorgen dat jij voldoende gaat drinken!

 

Personal Fit Club - Het belang van water webWat voor voordelen geeft voldoende vocht voor het lichaam?

 • Het beter functioneren van de klieren
 • De vochtbalans wordt gemakkelijk op pijl gehouden
 • Het functioneren van de lever verbetert, hierdoor kan er meer vet gebruikt worden voor de levering van energie
 • Het natuurlijke gevoel van dorst keert terug
 • Het vermindert de eetlust
 • De regulatie van de lichaamstemperatuur verbetert
 • Het bloedvolume blijft gehandhaafd.

 

Water en het prestatievermogen:

 • Drink een halve liter twee uur voor de inspanning (training). Verhoog dit bij warm weer met een kwart of halve liter.
 • Drink iets meer dan een halve liter tot een liter gedurende elk uur van inspanning (training/wedstrijd)
 • Het drinken dient koud te zijn omdat dit zorgt voor een snellere opname.
 • Bij inspanning die langer dan 60 minuten duurt, kan men sportdrank gebruiken (dit bevat 8% koolhydraten) en dit helpt daardoor ook voor een aanvulling van de glycogeen voorraad.
 • Bij inspanning die korter duurt dan 60 minuten is het drinken van water de beste keus.
 • Het doel is om het vochtverlies door zweten en plassen te compenseren.
 • Drink iets meer dan een halve liter voor elke halve kilo die men na de inspanning minder weegt. Vooral wanneer een snel herstel van de vochtbalans (dehydratie) noodzakelijk is, bijvoorbeeld wanneer men 2 keer per dag traint.

 

Alleen maar water drinken is saai!

Deze uitspraak horen wij regelmatig. Om de hele dag lauw water te drinken uit een fles is ook niet lekker. Hieronder krijg je vijf tips die ervoor kunnen zorgen dat water drinken niet saai zal worden en die ervoor gaan zorgen dat je regelmatiger blijft drinken.

 1. Voeg fruit toe aan je water voor een heerlijke smaak

Door het toevoegen van een citroen, kiwi, frambozen en/of aardbeien creëer je een verfrissende smaak aan jouw water. Bevroren fruit zijn net ijsblokjes.

 1. Zorg voor een goede waterfles

Als je ervoor zorgt dat je altijd met een gevulde waterfles van huis gaat, zal je deze zeker meer gaan gebruiken. Een waterfles van 0,75 L of 1 L is het beste aan te raden. Dit stimuleert om meer te drinken i.p.v. een waterfles van 0,5 L die je steeds moet bijvullen.

 1. Zet jouw waterfles op tafel

Een waterfles heeft meer inhoud dan een glas water. Om continu naar de kraan te lopen voor een nieuw glas water werkt niet. Zet bij jouw werkplek de waterfles op tafel en je zult regelmatiger drinken.

 1. Weet hoeveel je drinkt

Om te weten hoeveel je drinkt op een dag is het handig om je waterfles pas bij te vullen om het moment dat deze helemaal leeg is. Hierdoor zal je meer drinken en makkelijker weten hoeveel flesjes je hebt leeggedronken. Er bestaan ook apps waarbij je kan aangeven hoeveel je drinkt.

 1. Volhouden!

Om de voordelen van voldoende drinken te ervaren is het belangrijk om niet na 3 dagen te denken, ik geef het op! Volhouden! Geef jezelf minimaal 2 weken om elke dag 2,5 a 3 liter te drinken. Je zult merken dat je je fitter gaat voelen en dat het eigenlijk vrij eenvoudig is om dit vol te houden. Succes!

 

Wil jij ander voedingsadvies? Neem contact met ons op. Onze personal trainers staan voor jou klaar met goed advies dat bij jou past!