Vitamine C is een veelgenoemde supplement in de afgelopen tijd, waarbij mensen manieren zoeken om hun immuunsysteem te versterken. Veel mensen nemen dagelijks extra vitamine C naast hun reguliere dieet. Dit kan door een extra sinaasappel of mandarijn, maar ook door het nemen van een vitamine pil. Maar wat is de juiste hoeveelheid vitamine c per dag? Is er een optimale hoeveelheid en kun je ook teveel nemen? Vandaag gaan we bij Personal Fit Club in op deze vragen. Vitamine C, hoeveel neem je per dag?

 

Wat is vitamine C

Vitamine C wordt ook wel ascorbinezuur genaamd is een organische verbinding in het lichaam. Het heeft diverse fysiologische functies in het lichaam, zoals het ondersteunen en versterken van het immuunsysteem, de opname van ijzer en de vorming van bindweefsel. Veel dieren kunnen zelf vitamine C in het lichaam aanmaken, maar voor mensen geldt dit helaas niet. Wij moeten het uit voeding tot ons nemen om het in het lichaam te krijgen.

Ascorbinezuur komt veel voor in diverse soorten fruit, zoals citrusvruchten en uit diverse soorten planten en groenten.

 

Bronnen van ascorbinezuur

Vitamine C kun je onder andere tot je nemen door:

  • Kiwi
  • Sinaasappel
  • Paprika
  • Brocolli
  • Aardbeien
  • Rozebottels
  • Supplement pillen

Uiteraard is het het allerbelangrijkst om gevarieerd te eten en hiermee aan de basisbehoeften van voedingsstoffen te voldoen. Het voordeel van een supplement is echter dat je daarnaast precies kan bepalen hoeveel je binnenkrijgt. Een stuk fruit bevat een geschatte hoeveelheid ascorbinezuur, terwijl een pil een exacte hoeveelheid biedt.

 

Hoeveel moet je dagelijks innemen?

Wanneer je online kijkt naar de aangeraden hoeveelheid vitamine c, die je dagelijks tot je moet nemen, dan varieert de hoeveelheid van heel weinig, tot weinig. Sommige bronnen hebben het over 35-75 mg per dag voor een volwassen persoon.

In toenemende mate zijn er echter steeds meer specialisten die pleiten voor een veel hogere dosis. Niet alleen in de huidige situatie, waarbij het lichaam een boost kan gebruiken om gezond te blijven, maar ook om klachten bij allergie en hooikoorts te verminderen.

In het artikel van Parallelo Health wordt, na onderzoek, een optimale dosis van 5.000 mg per dag. Dit klinkt heel veel en op veel websites wordt gezegd dat dit slecht voor je is, of dat je hier nierstenen van kan krijgen. Echter diverse medische experts ontkrachten dat en geven aan dat nog meer zelfs goed kan zijn. Bijvoorbeeld wanneer je moe en niet fit bent, kan een dosis van 10.000 – 18.000 mg per dag genomen worden voor 1-2 dagen. Een overschot bij inname, wordt simpelweg via de urine uitgescheden, zonder nadelige gevolgen.

 

Wat is jouw ervaring?

We hebben hierboven kort een aantal belangrijke punten genoemd. We snappen dat het een groot verschil is, of je 35 mg of 5.000 mg neemt. We zijn benieuwd naar jullie ervaringen. Deel ze door een reactie te schrijven onder dit artikel, of door contact met ons op te nemen via het contactformulier.