Voor een bredere en grotere borst, zijn de bench press en de push-up bekende en veel gebruikte oefeningen. De bench press is zonder twijfel het hoogst aangeschreven als het gaat om spier opbouw en het verbeteren van de borstspieren. Maar kun je die zware gewichten ook laten zitten en hetzelfde effect bereiken met push-ups? Dus moet je push-ups of de bench press doen? Wij kijken naar beide oefeningen en geven je de voordelen.

De push-up en bench press doen beide eigenlijk hetzelfde. Je gebruikt je borstspieren, voorste schouder spieren, je lats en je triceps om gewicht omhoog te drukken. Zij het een barbell met schijven, of je lichaamsgewicht. Bij de bench press ligt je bovenlichaam stil en stabiel, waardoor je meer de focus kunt leggen op je borstspieren én je meer gewicht kunt drukken. Bij de push-up activeer je ook je core omdat stabilisatie belangrijk is en leg je meer de nadruk op de algemene beweging.

 

Personal Fit Club - Wat is effectiever, push-ups of de bench press

Krachttoename

Het zal veel mensen verrassen dat je bij zowel de bench press, als de push-up een vergelijkbare krachttoename kunt realiseren. Uiteraard geldt dit als je ze met evenveel gewicht uitvoert. Dit onderzoek toont vergeleek in diverse groepen de bench press met de push-up en concludeerde dat er uiteindelijk geen significant verschil in krachttoename was tussen beide oefeningen, maar wel een heel vergelijkbaar verschil met de controle groep. Hieruit blijkt dus dat beide oefeningen heel effectief zijn, maar onderling dus niet veel verschillen in het uiteindelijke resultaat.

Dit is goed nieuws, want beide oefeningen zijn erg leuk en complementeren elkaar!

 

De verschillen tussen de bench press en de push-up

Ondanks dat ze dus beide vergelijkbaar zijn in effectiviteit, zijn er uiteraard ook verschillen tussen de oefeningen. Het is altijd belangrijk om je persoonlijke doelen voor ogen te houden. Een powerlifter of bodybuilder heeft nu eenmaal andere wensen dan iemand die wil revalideren.

Bij de bench press ligt de focus vooral op absolute kracht, waarbij je zoveel mogelijk gewicht omhoog wilt drukken.

Bij de push-up ligt de focus meer op relatieve kracht, waarbij je je lichaamsgewicht zo efficiënt mogelijk gebruikt.

Daarnaast is het voor de bench press makkelijker om de oefeningen zwaarder te maken. Je pakt simpelweg wat extra gewichten en plaatst die op de stang. Het voordeel hiervan is dat je heel snel en makkelijk je resultaten kunt bijhouden. Je weet immers precies hoeveel gewicht je gebruikt.

Bij de push-up is het iets lastiger om meer gewicht toe te voegen. Je kunt uiteraard een gewicht vest gebruiken, maar dat biedt je geen onbeperkte mogelijkheden. Daarentegen is het wel super goedkoop om push-ups te doen; je hebt er immers helemaal niets voor nodig! Een ander voordeel is dat er ontzettend veel leuke en uitdagende variaties mogelijk zijn. Denk aan 1-arm push-ups en klap-push-ups.

 

Samenvatting

Wat is effectiever, push-ups of de bench press? Wil jij ook je borstspieren trainen? Dan zijn zowel de bench-press als de push-up super goede en super effectieve oefeningen. Een combinatie van de twee test je lichaam tot het uiterste en biedt fantastische resultaten. De ene kun je kosteloos overal doen waar je maar wilt, de andere vereist wat meer spullen en is daardoor niet direct voor iedereen weggelegd. Gelukkig hebben we bij Personal Fit Club alle benodigde materialen om jouw training te optimaliseren met beide oefeningen.

Heb je vragen? Onze personal trainers staan voor je klaar.

 

Wat is jouw favoriete oefening voor de borstspieren? Laat het weten in de reacties!