Squats en deadlifts zijn twee enorm populaire oefeningen voor je onderlichaam. Het zijn oefeningen waarbij je diverse grote spiergroepen traint en op een effectieve manier meer kracht en power kunt realiseren. Vandaag gaan we in op een vraag die we regelmatig krijgen? Moet je deadlifts of squats doen en welke oefening is beter?

Wil je je hele lichaam goed trainen, dan ontkom je eigenlijk niet aan het doen van deadlifts en squats. Beide oefeningen behoren voor veel mensen tot de basis van het trainen van je onderlichaam en dit is terecht. Na het doen van deze oefeningen gebruik én voel je je spieren op een manier die je niet bij veel andere oefeningen ervaart.

Maar wat is het verschil? En welke oefening kun je beter doen? Wij vertellen het je.

 

Personal Fit Club - Deadlifts of squats, welke oefening is beter en waarom

Deadlifts en squats

De deadlift is een oefening waarbij je een barbell (of eventueel dumbbells) van de grond tilt. Dit doe je door je heupen en billen naar achteren te bewegen, voorover te buigen en de gewichten van de grond te tillen met een rechte rug.

De squat is de oefening waarbij je je kont naar beneden drukt en vervolgens, al dan niet met een gewicht op je borst of schouders, omhoog komt tot een staande positie. Squats doe je ook veel in het dagelijks leven, bijvoorbeeld als je op een stoel gaat zitten of iets wilt oppakken.

 

Het verschil tussen squats en deadlifts

Deadlifts zijn met name goed voor het trainen van je onderrug, bovenrug, billen en hamstrings en zorgen voor meer definitie in deze spiergroepen. Ook werk je aan je core met deze oefening.

Squats richten zich met name op je billen, je benen en je core, maar je pakt ook je rug mee.

Bij deadlifts buig je met je bovenlichaam naar voren, terwijl je met squats je bovenlichaam veel meer rechtop houdt.

 

Zo voer je de deadlift en squat uit

Om je op een makkelijke en goede manier te laten zien hoe je een deadlift en squat doet, raden we je aan om onderstaande video’s te bekijken.

Uiteraard kunnen onze personal trainers je in de praktijk helpen met het perfect uitvoeren van beide oefeningen.

 

 

 

Welke oefening is beter?

Welke oefening beter is, is afhankelijk van je persoonlijke doelen en je lichaam. Beide oefeningen zijn zeer goed in het verbeteren van je kracht.

De squat is iets makkelijker voor beginners om door te krijgen. Omdat je met deadlifts veelal met wat zwaardere gewichten werkt, is het van belang om de oefening echt goed uit te voeren om blessures te voorkomen.

Voor mensen met knie-klachten, is de squat veelal niet de beste optie, omdat dit je knieën verder kan irriteren. Bij deadlifts houdt je je knieën meer stabiel en komt er dus minder druk op, waardoor je minder snel last krijgt.

Heb je last van je rug, dan is juist de deadlift weer de oefening die je misschien beter kunt overslaan. Doordat de volle druk op je rug komt, is het verstandig om deze oefening onder begeleiding te doen wanneer je al last van je rug hebt. De squat houdt je rug stabiel en is dan een veiligere optie.

 

Kan de ene oefening de andere vervangen?

Beide oefeningen lijken best op elkaar qua beweging en ook gebruik je voor een heel deel dezelfde spieren. Dit blijkt ook uit dit onderzoek.

Of je de ene oefening echt kunt vervangen door de andere is afhankelijk van je persoonlijke wensen en trainingsplan.

Onze personal trainers helpen je graag met jouw persoonlijke doelen en kijken dan welke oefeningen voor jou het beste zijn. Zo weet je altijd zeker dat je optimaal traint en de kans op blessures minimaal is.

Wil jij dit kostenloos ervaren? Neem dan contact met ons op en boek een gratis proefles en/of kennismakingsgesprek.