De gezelligste maanden van het jaar zijn eindelijk aangebroken. Heerlijk vroeg donker, gezellig kaarsjes aan, allerlei feestdagen en cadeautjes. De meeste mensen kunnen er al maanden naar uitkijken. Het zijn echter ook de maanden waarin de meeste mensen net even wat extra eten en door de drukte minder sporten. Met name rond Sinterklaas, Kerst en Oud en Nieuw is het makkelijk om toch net wat extra lekkere hapjes en drankjes te nemen. Niet voor niets is het nieuwe jaar daardoor een moment waarop de wens om af te vallen weer groot wordt. Gelukkig zijn er ook mogelijkheden waarop je wel wat lekkere dingen kunt eten, maar toch ook op je gewicht kan letten. We geven je 5 tips om slank te blijven tijdens de feestdagen.

Naast dat onze tips je helpen om meer op gewicht te blijven, zorgen ze er ook voor dat je je fitter blijft voelen tijdens de feestdagen. Een win-win dus!

 

Blijf bewegen

Een beetje een no-brainer, maar bewegen is goed voor je algemene gezondheid en helpt je met afvallen. Het is verleidelijk om, door alle drukte en bezoekjes, minder te gaan sporten. Maar wanneer je wel blijft sporten, zal je merken dat je gewicht gewoon vrijwel stabiel blijft tijdens deze maanden. Ook kan je dan gewoon eten wat je wilt, want je traint de kilootjes er toch weer vanaf.

 

Wees realistisch

De feestdagen zijn tijden waarin familie en vrienden extra belangrijk zijn. Met de vele sociale bezoekjes is het logisch dat je wat meer eet en minder sport. Dat is helemaal geen probleem. Wees dus gewoon realistisch als het gaat om wat je wel en niet kan doen. Een goede manier om toch van al het lekkers te genieten is gewoon iets kleinere porties te nemen, of de meest ongezonde dingen te laten staan. Zo kun je gewoon met vrijwel alles meedoen en toch om je gewicht denken.

 

Leestip: Zoveel calorieën zitten er in lekkere snacks

 

Drink genoeg water

Water is gezond! Met al dat eten is het belangrijk om je lichaam gehydrateerd te houden. Neem dus voldoende water. Bijkomend voordeel: je voelt je voller als je meer water hebt gedronken en hebt dan dus minder behoefte aan allerlei snacks.

 

Zorg voor een goede nachtrust

Slaap is de basis voor je gezondheid en voor je geestelijk welzijn. Het is dus ook belangrijk om altijd – en dus ook tijdens de feestdagen – een goede nachtrust te pakken. Als je een beetje blijft trainen, verbrand je in je slaap ook nog de nodige calorieën, wat natuurlijk de beste manier is om af te vallen.

 

Probeer je dagelijkse schema zoveel mogelijk aan te houden

Dit sluit een beetje aan bij onze eerste tip; blijf bewegen. Probeer toch je sport routine erin te houden tijdens de feestmaanden. Probeer echter ook je normale dagelijkse schema erin te houden. Het is verleidelijk om tijdens de vakantiedagen de hele dag op de bank te ploffen en kerstfilms te kijken, maar dit helpt uiteraard niet met het onder controle houden van je gewicht. Wanneer je een redelijk normaal schema aanhoudt, zal je merken dat het veel makkelijker is om op gewicht te blijven.

 

Zorg voor meer “quality time”

Een bonus tip die veel mensen zal aanspreken. We weten allemaal dat seks gezond is en een hoop calorieën verbrand. Dus wat is er beter om tijdens de donkere dagen de TV lekker uit te laten en meer van elkaar te genieten. Niet alleen leuk en goed voor je relatie, maar dus ook gezond en goed om die extra hapjes eraf te werken.

 

Had jij wat aan onze 5 tips om slank te blijven tijdens de feestdagen? Hoe ga jij om met de feestdagen? Is het een periode waarin je minder om je gewicht denkt en gewoon lekker geniet? Of ben je heel strikt en houd je je gewoon aan je trainingsschema?