Personal Fit Club - Alcohol en sportAlcohol en sport. Of je nu van een festival houdt of gewoon heerlijk thuis een barbecue in de tuin organiseert, vaak wordt hierbij redelijk wat alcohol genuttigd. Er zijn verschillende meningen over de hoeveelheid alcohol die je zou mogen drinken, zonder dat het schadelijk zou zijn.

Wij kunnen hier heel kort over zijn: het drinken van alcohol heeft altijd negatieve effecten op je gezondheid en sportprestaties.

Wat zijn nu precies de effecten van alcohol en hoe beïnvloedt het je sportprestaties? Na het lezen van deze blog over alcohol en sport, weet jij precies hoe het zit!

 

 

Vergif

Je lichaam ziet alcohol als vergif en wil het zo snel mogelijk afbreken en uitscheiden. Hoe meer alcohol je drinkt, hoe harder je lichaam moet werken om de alcohol zo snel mogelijk uit je lichaam te krijgen.

Het grootste deel van de alcohol die je binnenkrijgt wordt door de lever afgebroken. De rest van de alcohol verlaat je lichaam via de urine, adem en het zweet. De lever kun je zien als een groot zuiveringsfilter van je lichaam. Het filtert de schadelijke stoffen en voert deze via de urine af. De lever doet ongeveer anderhalf uur over de afbraak van een standaardglas alcohol.

 

Uitdroging

Alcohol zorgt ervoor dat je vaker naar het toilet moet. Dit komt doordat je lichaam minder van een bepaald hormoon aanmaakt. Er wordt dan meer vocht afgedreven naar de blaas.

Wanneer je aan het sporten bent, verlies je al extra veel vocht door het zweten. Door al het vochtverlies raak je dus extra snel belangrijke vitamines en mineralen kwijt. Daarnaast droog je sneller uit en kun je sneller last krijgen van spierkrampen.

 

Eerder vermoeid

Wanneer je alcohol in je lijf hebt, heeft de afbraak hiervan voor je lichaam de prioriteit. Daardoor is er een minder effectief gebruik van koolhydraten als energiebron in je lichaam. Koolhydraten worden namelijk voor een groot deel in de lever opgeslagen. Maar deze is druk bezig met het afbreken van de alcohol. Resultaat is dat je een lager energie level zult hebben.

 

Gewichtstoename

De meeste alcoholische drankjes bevatten redelijk veel calorieën. Vooral sterke drank en gemixte drankjes bevatten zeer veel suikers. Wanneer je alcohol drinkt kan je eetlust verhoogd raken en kun je niet meer goed inschatten hoeveel je eet of drinkt.

De lever heeft alle energie nodig om de alcohol af te breken. Er is een minder effectieve vetverbranding, deze kan tot wel 70% lager worden! Niet echt wenselijk wanneer je aan het afslanken bent.

 

Spierpijn en herstel

Normaal gesproken wordt melkzuur, dat ontstaat tijdens het sporten, door de lever afgebroken. Omdat de lever nu druk bezig is met het afbreken van de alcohol uit je bloed, hoopt het melkzuur zich op wat voor veel meer spierpijn zorgt tijdens de training. Hierdoor kun je niet optimaal presteren.

 

Blessures

Het reactievermogen gaat snel achteruit na het drinken van alcohol. Doordat je concentratie- en coördinatievermogen achteruit gaat, neemt het risico op blessures snel toe.

Ook wordt het stresshormoon cortisol extra aangemaakt, wat het herstel van je spieren tegen gaat. Hierdoor neemt de kans op blessures nog meer toe.

 

Verhoogde hartslag en ademhaling

Alcohol zorgt voor verwijding van de bloedvaten en zo ook meer bloedstroom naar de huid. Het hart moet hierdoor harder gaan pompen om het bloed door het gehele lichaam te krijgen. Hierdoor krijg je een verhoogde hartslag en ademhaling, er is immers meer zuurstof nodig. Daarnaast kunnen je spieren dus te weinig zuurstof krijgen. Dit alles zorgt uiteraard voor een verslechterde sportprestatie.

 

 

Wil je zoveel mogelijk uit je trainingen halen en ben je goed op weg met je (afslank)doelen? Dan raden wij echt aan om gewoon geen alcohol te drinken. Wil je toch af en toe genieten van een drankje, probeer het dan bij één drankje te houden en drink hiernaast voldoende water. Probeer dit dan ook op dagen te doen dat je niet sport en ook niet op de avond voordat je een training hebt. Je hebt zojuist kunnen lezen wat de effecten hiervan kunnen zijn. Kies verstandig als het gaat om alcohol en sport.

 

Zoals hierboven al aangegeven is water daarentegen wel super goed voor je. Onderschat niet wat water voor je gezondheid kan betekenen. Lees hier meer over in onze blog over “Het belang van water”.

 

Heb je nog vragen over alcohol, sportprestaties, afvallen, trainen en voeding? Neem contact op met Personal Fit Club. Onze personal trainers staan voor jou klaar.