In de tijd van digitaal werk en natuurlijk het coronavirus, zitten we met zijn alleen heel veel. Nu alles weer open is, gaat iedereen gelukkig weer massaal sporten en bewegen, maar dat neemt niet weg dat we allemaal dagelijks heel lang zitten. Tijdens het werk, in de auto naar het werk, tijdens het avondeten en tijdens die leuke Netflix serie; we zitten het grootste deel van de dag. Het is daarom belangrijk om eens kijken naar de impact op je lichaam. Vandaag gaan we in op de vraag: is veel zitten schadelijk voor je gezondheid?

Veel mensen realiseren zich niet hoe veel tijd ze wel niet zitten gedurende een dag. Houd het eens bij voor jezelf en kijk hoeveel uur per dag jij in een zittende houding doorbrengt.

 

Personal Fit Club - Is veel zitten schadelijk voor je gezondheidGezondheidsrisico’s van veel zitten

Wanneer je zit, gebruik je minder energie dan wanneer je staat of beweegt. Er zijn diverse onderzoeken die lang zitten linken aan diverse gezondheidsrisico’s.

Dit zijn de belangrijkste gezondheidsrisico’s.

 • Veel zitten kan slecht zijn voor je hart en de kans vergroten op hartziekten.
 • Veel zitten kan leiden tot een hogere bloeddruk.
 • Verhoging van je cholesterol.
 • Verhoging van je bloedsuiker en kans op diabetes.
 • Sneller aanzetten van vet, vooral rond je middel.
 • Meer kans op dementie.
 • Hogere kans op kanker en zelfs vroegtijdige sterfte.

Dat zijn behoorlijk veel en serieuze gezondheidsrisico’s. Het is natuurlijk niet zo dat iedereen hier direct last van krijgt, maar onderzoeken tonen dus aan dat de kans wel degelijk groter is voor mensen die een groot deel van de tijd zittend doorbrengen.

 

Wat kun je doen om de gezondheidsrisico’s te beperken?

We snappen dat je niet direct heel je leven kunt omgooien, maar er zijn zeker dingen die je kun doen om de gezondheidsrisico’s van zitten te beperken.

Er is meer onderzoek nodig naar de effecten van zitten en lichamelijke activiteit op de gezondheid. Het lijkt echter duidelijk dat minder zitten en meer bewegen in het algemeen bijdragen aan een betere gezondheid. Je kunt beginnen door gewoon te staan in plaats van te zitten als je de kans hebt. Je kunt ook proberen manieren te vinden om te lopen terwijl je werkt. Bijvoorbeeld:

 • Neem elke 30 minuten een pauze van zitten.
 • Word je gebeld? Ga even lopen terwijl je telefoneert.
 • Probeer eens een sta-bureau, of kijk staand TV. Je hoeft niet direct een lange film staand te kijken, maar begin klein.
 • Loop met uw collega’s voor vergaderingen in plaats van in een vergaderruimte te zitten.
 • Plaats je werkoppervlak boven een loopband – met een computerscherm en toetsenbord op een standaard of een gespecialiseerd verticaal bureau dat geschikt is voor loopbanden – zodat je de hele dag in beweging kunt zijn. Dit klinkt extreem, maar voor sommige mensen doet dit wonderen! Een alternatief is een stoelfiets. Hiermee kun je al zittend achter je bureau, toch in beweging zijn.

Uiteraard is regelmatig sporten ook enorm belangrijk. Zeker wanneer je de hele dag zit, is lichaamsbeweging en sporten in de avond absoluut aan te raden. Je verbrand meer calorieën, gaat gewichtstoename tegen en zorgt ervoor dat je metabolisme omhoog schiet. Met name dit laatste gaat de dag erna gewoon door, dus als je regelmatig sport, heb je hier continue baat bij. Sporten helpt je ook met het opbouwen van je spieren en het wegwerken van eventuele balans verstoringen, die je maakt door het vele zitten.

 

We willen geen doem scenario schetsen, waarbij iedereen die veel zit direct last krijgt van allerlei gezondheidsproblemen. Het is echter wel belangrijk om te realiseren dat veel zitten risico’s met zich meebrengt. Het is daarom extra belangrijk om goed te bewegen. Onze personal trainers helpen je graag met een persoonlijk trainingsplan en lifestyle veranderingen om jou zo gezond mogelijk te maken én te houden!

 

Heb jij vragen? Neem gerust contact met ons op. Onze trainers staan voor je klaar.