Top 5 valkuilen bij Goede Voornemens. Elk nieuwjaar hebben vele Nederlanders goede voornemens en plannen om het roer 180 graden om te gooien: afvallen, sporten, diëten, stoppen met roken en drinken, meer tijd besteden aan jezelf en je familie, etc. Na enkele weken of hoogstens een paar maanden lukt het je toch niet om deze goede voornemens vol te houden. Je vervalt weer terug in je oude gewoontes.

Waarom lukt het vaak niet om je Goede Voornemens vol te houden? De 5 meest voorkomende valkuilen volgens personal trainer Marcel Keppel van Personal Fit Club Den Haag zijn:

#5 Sociale support ontbreekt

Hoe goed je voornemens ook zijn, verleidingen liggen altijd op de loer. Hoe goed ook bedoelt: je partner heeft een lekkere chocolade reep voor je gekocht, je collega op het werk trakteert op gebak en op de verjaardag van je broer komen de lekkerste hapjes en drankjes voorbij. Je moet wel heel stevig in je schoenen staan om al deze verleidingen te weerstaan.
TIP: breng iedereen in je omgeving op de hoogte van jouw Goede Voornemen en voorkom dat ze je in de verleiding brengen. Wellicht doen ze zelfs met jou mee!

 

#4 Ben je wel ECHT gemotiveerd?

Tuurlijk wil je dit keer echt jouw doel behalen! Maar wat heb je er allemaal voor over? Wat wil je er allemaal voor doen en laten?
TIP: stel jezelf geen onhaalbaar maar een realistisch doel om niet gedemotiveerd te raken.

 

#3 Alles of niets

Je start met je Goede Voornemens en bent 100% gemotiveerd. Dit keer ga je álles anders doen: 3x per week sporten, dagelijks 30-60min. bewegen, niet meer drinken, niet meer snoepen, altijd gezond eten, etc. Er komt een dag dat het je niet lukt dit vol te houden en die dag gooi je alles over boord: “deze dag is toch al verloren, dus een extra biertje kan toch geen kwaad”. De volgende dagen wordt de motivatie steeds minder.
TIP: neem niet te veel hooi op je vork, maar werk stap voor stap. Gun je zelf af en toe een ‘guilty pleasure’, maar houd de hoeveelheid beperkt.

 

#2 Geen professioneel plan

Het klinkt zo makkelijk: afvallen, fitter worden en gezonder leven. Helaas is de maatschappij echter niet zo ingericht dat gezond leven vanzelf gaat. Vele voedingsmiddelen zitten vol met ongewenste vetten en suikers, we bewegen te weinig en eigenlijk hebben we geen tijd om te gaan sporten. Toch kan je met kleine veranderingen een hoop bereiken!
TIP: pak het dit keer goed aan en laat een personal trainer een professioneel persoonlijk plan voor je maken.

 

#1 Quick-fix bestaat niet

Laten we eerlijk zijn, de overmatige kilo’s die je wilt afvallen zijn er niet in 1 week aan gekomen. Verwacht dan ook niet dat deze op een gezonde manier in 1 week er weer af vliegen. Wil je blijvend resultaat? Heb dan wat meer geduld.

 

Wat is de gouden tip?

Zoals ik al eerder schreef: neem niet te veel hooi op je vork, maar werk stap voor stap. Focus je per week op 1 voornemen, bijvoorbeeld:

  • Deze week ga ik 2x sporten.
  • Deze week neem ik nergens de lift, maar overal de trap.
  • Deze week eet ik 2x per dag groenten.
  • Deze week drink ik niet meer dan 2 glazen alcohol.
  • Deze week neem ik elke dag 30 minuten tijd voor mezelf om te ontspannen.

 

Lukt het je na een week om een verandering vast te houden? Top! Kies dan een volgend voornemen waar je aan gaat werken.
Merk je dat het je toch niet lukt om dit vol te houden? Gooi niet de handdoek in de ring, maar doe een stapje terug en focus je weer op je 1e voornemen. Zo zal je stap voor stap je doelen behalen EN behouden!