Een Ab wheel, of buikspierwiel of buikspierroller, is een super handig hulpmiddel om op een hele goede manier je buikspieren te trainen. Met dit handige hulpmiddel kun je in korte tijd goede resultaten boeken. Vandaag gaan we in op hoe je je buikspieren kunt trainen met een Ab wheel.

 

Wat is een Ab wheel

Een Ab wheel is daadwerkelijk een super eenvoudig hulpmiddel voor jouw fitness doelstellingen. Het is een enkel of dubbel wieltje met aan weerszijden een handvat.

Door het wiel voor en achteruit te rollen, terwijl je voeten of knieën op dezelfde plek houdt, kun je op een hele goede manier je buikspieren en allerlei andere spiergroepen heel effectief trainen. Het is een van de allerbeste oefeningen voor die zo gewilde six-pack.

Een bijkomend groot voordeel van een Ab wheel is dat je er al eentje koopt voor enkele tientjes. Daarnaast kun je het wiel vrijwel overal gebruiken en heb je geen andere hulpmiddelen nodig.

 

Leestip: 5 top oefeningen voor een strakke buik en six-pack

 

Welke spieren train je met een Ab wheel

Zoals de naam al aangeeft, is een Ab wheel primair voor je buikspieren. Dit wil echter niet zeggen dat je er niet allerlei andere spiergroepen mee traint. Het is zo effectief in de simpele – maar zware – beweging, dat je ook diverse andere spieren traint. De lijst met gebruikte spieren is groot:

  • Buikspieren,
  • Borstspieren,
  • Rug
  • Armen,
  • Schouders,
  • Core,
  • Heupspieren,
  • Bovenbenen.

En dat allemaal met een simpel hulpmiddel van een paar tientjes.

 

Leestip: Afvallen bij je buik, de beste manieren om van je buikvet af te komen

 

Belangrijke aandachtspunten in het gebruik van een Ab wheel

Wat is belangrijk om op te letten? Zorg ervoor dat je altijd je buikspieren aanspant en een holle rug voorkomt. Begin je gelijk met een holle rug, dan zal er steeds meer druk op de rug opbouwen tijdens de oefening wat totaal niet lekker aanvoelt.

Houd je hoofd in een neutrale positie, dus recht ten opzichte van je rug. Dit helpt je om je nek te beschermen tegen verkeerde druk.

Wil je deze oefening makkelijker maken, start eens op een fitnessbal in plaats van met een wieltje. Dan beweeg je meer diagonaal dan horizontaal, wat het makkelijker maakt en vooral minder zwaar.

 

Ab wheel oefeningen

De wiel plank

De wiel plank is de eerste stap in het gebruik van een Ab wheel. Deze oefening is handig om mee te beginnen, omdat het je core versterkt en je zorgt dat je went aan de stabilisatie die nodig is voor het gebruik van het wiel.

In principe doe je een reguliere plank oefening, alleen houd je nu de handvatten van het wiel vast en steun je dus met je bovenlichaam op het wiel.

Roll-outs

Roll-outs is eigenlijk de basisoefening voor een Ab wheel. Dit is dé oefening die je vrijwel iedereen ziet doen. Je kunt ze doen op je knieën, of op je tenen. Op je tenen is duidelijk zwaarder en moeilijker en dus een meer gevorderde oefening.

Deze oefening gaat verder waar de plank variant ophoudt. Je gaat nu het wiel naar voeren rollen, totdat je bovenlichaam net boven de grond is en je armen gestrekt voor je uit zijn. Hierna rol je de roller weer terug tot onder je lichaam, met gestrekte armen.

 

V Roll-outs

V Roll-outs zijn wederom de volgende stap in het gebruik van de Ab wheel. Bij deze oefening doe je hetzelfde als bij de reguliere roll-outs, maar rol je meer naar de zijkant. Hiermee leg je de nadruk op je obliques, je schuine buikspieren.

 

Wanneer je alle drie deze oefeningen combineert, zal je merken dat je snel resultaat gaat boeken en afgetrainde buikspieren krijgt.

Wil je dit eens proberen onder begeleiding van een personal trainer, zodat je zeker weet dat je alles goed doet? Je bent van harte welkom voor een proefles in een van onze 4 training studio’s. Neem vrijblijvend contact met ons op.