Nu de sint weer vertrokken is, kunnen we vooruit kijken naar de gezelligste dagen van het jaar: de kerst! Een periode van leuke dingen doen, veel lekker eten en dus ook van een boel extra calorieën die je opneemt. Maar je hoeft niet te vrezen voor extra kilo’s rond kerst en oud-en-nieuw, want wij hebben de beste manieren en oefeningen om die extra calorieën van de feestdagen snel kwijt te raken.

 

Leestip: Personal training helpt je met succesvol afvallen

 

Welk eten bevat de meeste calorieën

Voedsel dat rijk is aan calorieën kan variëren, maar hier zijn enkele voorbeelden van voedingsmiddelen die bekend staan om hun hoge calorische inhoud:

 1. Noten en zaden: Amandelen, walnoten, pijnboompitten en zonnebloempitten zijn voorbeelden van noten en zaden die rijk zijn aan calorieën vanwege hun gezonde vetten.
 2. Oliën en vetten: Oliën zoals olijfolie, kokosolie en plantaardige oliën bevatten veel calorieën per eetlepel. Boter en andere vetrijke producten vallen ook in deze categorie.
 3. Avocado’s: Avocado’s bevatten veel gezonde enkelvoudig onverzadigde vetten en zijn daardoor calorierijk.
 4. Vette vis: Zalm, makreel, tonijn en andere vette vissoorten zijn rijk aan omega-3-vetzuren en calorieën.
 5. Notenboter: Pindakaas, amandelboter en andere notenboters zijn energierijke voedingsmiddelen vanwege hun vet- en eiwitgehalte.
 6. Gedroogd fruit: Rozijnen, dadels en gedroogde abrikozen bevatten geconcentreerde suikers en calorieën in vergelijking met hun verse tegenhangers.
 7. Volvette zuivelproducten: Volle melk, volle yoghurt, en kazen met een hoog vetgehalte bevatten meer calorieën dan magere of vetarme varianten.
 8. Granola en muesli: Deze ontbijtproducten kunnen veel calorieën bevatten, vooral als ze zijn gezoet en vetrijk zijn.
 9. Vette vleessoorten: Rood vlees, vooral bewerkt vlees zoals spek, worstjes en hamburgers, kan een hoog caloriegehalte hebben.
 10. Snoep, koekjes en gebak: Voedingsmiddelen met veel suiker en vet, zoals koekjes, cakes, chocolade en andere zoete lekkernijen, zijn vaak rijk aan calorieën.

 

De beste oefeningen om calorieën te verbranden

De meest effectieve oefeningen om calorieën te verbranden zijn vaak diegene die meerdere spiergroepen tegelijk aanspreken en een hoge intensiteit hebben. Hier zijn enkele van de beste oefeningen om calorieën te verbranden:

 1. Hardlopen of joggen: Het is een uitstekende cardiovasculaire oefening die veel calorieën verbrandt en je hele lichaam in beweging zet.
 2. Touwtje springen: Dit is een intensieve cardio-oefening die niet alleen calorieën verbrandt, maar ook je coördinatie en uithoudingsvermogen verbetert.
 3. High-Intensity Interval Training (HIIT): Een combinatie van korte, intense uitbarstingen van activiteit gevolgd door korte rustperiodes. HIIT kan verschillende vormen aannemen, zoals sprinten, fietsen, of bodyweight-oefeningen.
 4. Burpees: Deze full-body oefening combineert squats, push-ups en sprongen, en is zeer effectief om je hartslag te verhogen en calorieën te verbranden.
 5. Fietsen (intensief): Fietsen op een hoog tempo kan een geweldige manier zijn om calorieën te verbranden en tegelijkertijd je benen en kernspieren te versterken.
 6. Zwemmen: Het is een lage impactoefening die veel spiergroepen aanspreekt en veel calorieën kan verbranden.
 7. Skiën (of de crosstrainer): Deze oefeningen simuleren het langlaufen en betrekken zowel je boven- als onderlichaam, waardoor het een effectieve calorieverbrander is.
 8. Traplopen: Een eenvoudige activiteit die je overal kunt doen, en het werkt goed voor het verbranden van calorieën en het versterken van je benen.
 9. Kickboksen: Deze vorm van cardiovasculaire oefening combineert stoten, trappen en beweging, wat leidt tot een hoge verbranding van calorieën.
 10. Rowing: Roeien op een roeimachine is een full-body workout die zowel kracht als cardiovasculaire inspanning vereist.

Het is belangrijk om te onthouden dat de beste oefeningen afhangen van je eigen voorkeuren, fitnessniveau en eventuele gezondheidsbeperkingen. Het is altijd een goed idee om te overleggen met jouw personal trainer om te kijken welke oefeningen het beste in jouw persoonlijke trainingsprogramma passen. Uiteraard helpen wij je graag.

 

Wil je personal training zelf ervaren? Kom dan langs voor een gratis proefles in een van onze trainingsstudio’s. Onze personal trainers staan voor je klaar!