Heb je soms ook het gevoel dat je echt niet meer verder kan? Zeker in de herfst en de winter, de donkere maanden, hebben veel mensen last van minder energie. Dit kan komen door slechter slapen, stress of je werk. Hierdoor word je minder productief en is sporten vaak al helemaal uitgesloten. Gelukkig zijn er allerlei goede manieren om je energie te boosten zonder cafeïne. Zo kun jij het beste uit elke dag halen én heb je ook zin om lekker te sporten.

Of je nu spiermassa wilt opbouwen, vet wilt verbranden of gewoon je werkdag door kunnen komen zonder je 12e kopje koffie, energie is belangrijk. Voor veel mensen zijn het boosten van je energie al snel een kopje koffie, een energie drankje en nog een kopje koffie. Echter, er zijn ook nadelen aan al die cafeïne, zoals hoofdpijn, trillende benen en een afhankelijkheid aan cafeïne. Dus hoe minder cafeïne je drinkt, hoe meer een kopje koffie daadwerkelijk helpt.

Daarom geven we je vandaag diverse opties om je energie te boosten zonder cafeïne. En het goede nieuws is, dat alle alternatieven gezond voor je zijn. Deze 8 manieren helpen je om fit als een hoentje, en vol energie door je dag te komen. Zo kun jij alles geven en optimaal presteren met alles wat je doet.

Personal Fit Club - 8 manieren om je energie te boosten zonder cafeïne

 

Laat licht binnen

Het is voor veel mensen wel bekend, maar we willen het toch extra benadrukken: licht geeft energie. Licht geeft een signaal aan je lichaam dat het dag is en dat je wat moet doen, hetgeen je energie ten goede komt. Het fijne is dat dit niet persé zonlicht hoeft te zijn, maar dat kunstlicht ook werkt volgens onderzoek van de TU Eindhoven. Dus zet je tafel wat dichter bij het raam en merk dat je meer productief zal zijn.

 

Meer vitamine D

Aansluitend op meer licht: minder vitamine D in je lichaam is een van de redenen waarom je je sloom en energieloos kunt voelen.

Vitamine D is een hormoon (het is eigenlijk geen echte vitamine) wat onder invloed van zonlicht door je lichaam gemaakt kan worden. Wanneer de zonnestralen je huid raken, wordt de synthese van vitamine D getriggerd. Hoe meer vitamine D, hoe meer energie. Daarnaast heeft het ook allerlei andere gezondheidsvoordelen. Dus zorg dat je elke dag even in de zon loopt – als die er is – en neem sowieso elke dag 3.000 IU vitamine D.

 

Ga sporten

Het klinkt tegenstrijdig, sporten als je weinig energie hebt, maar sporten boost ook je energie. Uiteraard zullen die eerste paar keer even tegenvallen, maar al snel zal je merken dat je energieniveau omhoog gaat van sporten en elke andere vorm van actief bewegen. Dus kom van die luie stoel en ga met de hond lopen of ga naar je personal trainer.

 

Rood staat voor energie

Dit is een manier om je energie te boosten die vast niet iedereen kent. De kleur rood kan je energie geven en zorgen dat je sneller en beter dingen kan doen. Dit komt volgens de University of Rochester doordat het lichaam de kleur rood associeert met gevaar en daardoor automatisch in de overdrive gaat en je meer energie geeft. Handig!

 

Drink voldoende water

Als je ook maar een beetje uitgedroogd bent, zakt je energie in elkaar als een plumpudding. Wanneer jij je sloom en moe voelt, neem eens een glaasje water en kijk wat er gebeurt. Het verraderlijke aan uitdroging is, dat je het in eerste instantie amper merkt. Je zal pas dorst krijgen als je eigenlijk al uitgedroogd bent.

In ons artikel over water drinken lees je alles over hoeveel water je elke dag tot je moet nemen.

 

Adem diep in

Veel mensen ademen vrij oppervlakkig. Je hebt het misschien weleens gemerkt, bijvoorbeeld wanneer je gestrest bent: een aantal goede diepe teugen lucht helpen je om kalm te worden. Echter geven die diepe teugen je ook meer energie. Meer lucht is meer zuurstof is meer energie. Probeer dus actief op je ademen te letten en adem minder oppervlakkig in en uit.

 

Muziekje aan

Muziek kan je energie geven, of juist in slaap zussen. Het is aangetoond dat tussen de 170 en 180 beats per minuut je een boost in energie geeft. Veel elektronische muziek kan je dus helpen om je meer energie te geven. Helaas is die muziek niet voor iedereen weggelegd, of geschikt om de hele dag op je werk te draaien. Zoek dus gewoon wat leuke muziek waar jij zelf energie van krijgt en voeg die toe aan je playlist.

 

Slapen

Last but not least in onze lijst van manieren om je energie te boosten zonder cafeïne is slapen. Slapen is uiteraard heel belangrijk om je energie niveau op peil te houden. Maar wist je dat een vast en stabiel slaapritme je ook meer energie kan geven dan een onregelmatig slaappatroon?

Denk aan de bedtijd voor kinderen. Eigenlijk is dat voor ouders ook van toepassing. Zorg dus voor een goede slaap routine en je zal merken dat je in de ochtend meer energie hebt.

 

Welke manier om je energie te boosten zonder cafeïne werkt voor jou het best? Hebben we nog wat vergeten in onze lijst?