De Kettlebell Swing is een van de meest bekende kettlebell oefeningen en waarschijnlijk bij de meeste fitness liefhebbers wel bekend. Vooral CrossFit atleten zweren erbij omdat het een veelzijdige oefening is die veel voordeel voor je lichaam kan hebben. We zien echter ook dat veel mensen hem verkeerd uitvoeren. Vandaag nemen we een kijkje naar deze oefening, hoe je hem correct uitvoert en waarom ook jij hem in je trainingen zou moeten verwerken.

 

Wat is een Kettlebell Swing?

De Kettlebell Swing is bijna een full body oefening, waarmee je niet alleen je kracht verbetert, maar ook spiermassa bouwt. Dit zorgt ervoor dat het enorm populair is bij krachtsporters, CrossFitters en andere fitness liefhebbers.

Een kettlebell is simpel gezegd een stalen bal met een handvat. Het gewicht van een kettlebell kan varieren van een paar kilo tot wel 48 kilo. Vergis je niet, dat is echt heel zwaar voor dergelijke oefeningen.

Met de Kettlebell Swing train je voornamelijk je core, heupen en benen. Dat is handig, want deze behoren tot de grootste spiergroepen in je lichaam. Daarnaast train je ook je armen, billen en schouders en pak je dus een groot deel van je lichaam mee in de beweging.

 

De voordelen van de Kettlebell Swing

Zoals gezegd is het grootste voordeel van deze oefeningen dat je een groot aantal spieren tegelijk traint. Dat is handig, want dat scheelt weer tijd en bespaart je de moeite van het doen van allerlei losse oefeningen. Maar dat is niet het enige voordeel. Je bouwt dus snel spiermassa op, maar verbrandt ook nog eens heel veel vet! Het is aangetoond dat een Kettlebell Swing meer vet verbrandt dan welke vorm van cardio je ook maar kan bedenken.

Al met al dus redenen genoeg om deze oefening in je trainingen op te nemen.

 

Leestip: opdrukken, de perfecte allround lichaamsgewicht oefening

 

Zo doe je de Kettlebell Swing

Net als bij eigenlijk alle oefeningen, is uitvoering super belangrijk. En hier gaat het helaas bij veel mensen mis. Het is niet een kwestie van de kettlebell pakken en een beetje heen en weer zwaaien.

De oefening lijkt heel simpel, maar toch komt er wel wat techniek bij kijken.

Een tip voordat je met Kettlebell swing begint. Zorg ervoor dat je eerst met goede techniek een Deadlift kan uitvoeren. Kan je dit nog niet, dan adviseren wij je eerst om deze onder de knie te krijgen.

Omdat we het wel uit kunnen leggen, maar beter kunnen laten zien, hebben we hier iemand – niet een van onze personal trainers (we werken aan eigen filmpjes) – die het kort maar krachtig uitlegt en voordoet.

 

Het is verstandig om niet direct heel zwaar te beginnen met een Kettlebell Swing. Pak dus een gewicht waarmee je zelf goed uit de voeten kunt. Mannen kunnen ongeveer 16 kilo pakken en vrouwen 12 kilo als start.

Heb je vragen over deze oefening? Of wil je hem zelf ervaren? Neem dan contact met ons op en kom langs in een van onze training studio’s.

Binnenkort gaan we bij Personal Fit Club een filmpje maken met meest gemaakte fouten!