Wil je eens wat anders gebruiken voor een super leuke en effectieve workout dan de standaard barbells en dumbbells? Dan is een slam ball iets voor jou! De slam ball is een handig hulpmiddel voor je trainingen, waarmee je allerlei interessante en vooral nuttige oefeningen kunt doen voor je hele lichaam. Vandaag gaan we in op onze top 5 slam ball oefeningen.

 

Wat is een slam ball?

Een slam ball is een populair hulpmiddel in de wereld van fitness. Het is, zoals de naam al zegt, een bal. Maar niet een voetbal of tennisbal, maar een bal met gewicht. Er zijn twee soorten slam balls: de soort van rubber die stuitert en de niet-stuiterende variant waarin zand of staalbolletjes zitten voor extra gewicht.

Slam balls zijn super handig en nuttig voor allerlei krachtoefeningen, maar kunnen ook heel goed gebruikt worden voor cadio workouts.

Een slam ball is net wat anders dan een medicijnbal. Deze laatste is ook verzwaard, maar veelal een stuk groter dan een slam ball. Wel zijn de voordelen én oefeningen voor een groot deel gelijk.

Personal Fit Club - Onze top 5 Slam Ball oefeningen

 

Waarom is een slam ball goed om mee te trainen?

Allereerst is een slam ball een prettig hulpmiddel voor je trainingen, omdat je ze overal kunt gebruiken en omdat de aanschafkosten vrij laag zijn. Dit maakt ze voor iedereen toegankelijk.

Slam balls zijn uitermate geschikt voor iedereen die eens een andere oefening wil doen dan de standaard routine. Door afwisseling in je workout, blijf je meer gemotiveerd, maar train je je spieren ook op een andere manier, wat je resultaten positief beïnvloed.

Je kunt slam balls ook gebruiken als vervanging van gewichten bij je normale oefeningen. Zo creëer je variaties op bijvoorbeeld de squat of deadlift, wat wederom goed is voor je progressie.

Je kunt met slam balls dus een full body workout doen met een hulpmiddel wat je overal in kan zetten en wat weinig kost. Wat wil je nog meer?!?

 

Onze top 5 slam ball oefeningen

Dit zijn onze 5 meest geliefde slam ball oefeningen. Er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden en veel meer oefeningen die nuttig voor je kunnen zijn. Maar om niet direct een gigantische lijst te geven, willen we je kennis laten maken met de beste 5, zodat je die de volgende keer in je workout kunt integreren.

 

De overhead slam

Begin deze oefening door te staan met je voeten op heupbreedte. Houd de slam ball ter hoogte van je borst. Je knieën zijn heel licht gebogen. Sta recht, breng de bal boven en lichtjes achter je hoofd. Duw je heupen naar achteren, gebruik je core en geef je armen kracht zodat je de bal met kracht op de grond gooit.

 

Reverse Lunge to Chest Pass

Je start deze oefening rechtop staand. Je voeten zijn bij elkaar en de bal houd je bij je borst vast. Doe nu een reverse lunge – oftewel een omgekeerde lunge, waarbij je naar achteren stapt. Wanneer je weer terugstapt, gooi je de bal tegen de muur voor je, of naar je trainingspartner/personal trainer.

 

Single Leg Deadlift

Start deze oefening staand op je rechterbeen, met een lichte buiging in de knie. Je houdt de bal voor je uit, met je ellenbogen licht gebogen. Nu maak je een kantelende beweging met je lichaam naar voren, scharnierend bij de heupen. Doe 10 reps en wissel dan van been.

 

Russian Twist

Je zit op de grond met je knieen gebogen en je bovenlichaam naar achteren hangend, in een hoek van 45 graden met de grond. Je start deze oefening met de bal in beide handen aan de linkerkant van je lichaam op de grond. Draai nu je bovenlichaam zo dat je met de bal de grond aan de rechterkant van je lichaam kan raken. Je benen blijven stabiel op dezelfde plek.

 

Slam ball plank

Een variant op de reguliere plank, wat al een supergoede oefening is. Bij deze oefening plaats je je handen niet op de grond, maar op de bal. Houd je lichaam recht en je core en buikspieren aangespannen.

 

Heb je vragen of wil je dit onder begeleiding van een personal trainer proberen? Neem dan contact met ons op.

Dit waren onze 5 top oefeningen met een slam ball. Welke is jouw favoriet?