De herfst is bij uitstek de tijd dat mensen wat beter op hun gezondheid willen letten. Iedereen weet dat de herfst en de winter de seizoenen zijn dat de griep weer de kop opsteekt. Dit jaar kunnen we ook weer meer corona zieken verwachten. Extra reden dus om extra op je gezondheid te letten. We hebben wat handige tips voor je, zodat jij de komende kou zorgeloos kunt trotseren en dit gewoon de mooiste tijd van het jaar kunt maken.

Personal Fit Club - Zo let je extra op je gezondheid deze herfst

 

Herfst fitness

Met het korter worden van de dagen, slinkt bij veel mensen ook de motivatie om lekker te trainen. Dit is deels te verklaren doordat veel mensen ervaren dat ze wat sneller moe worden, nu het daglicht ook eerder verdwenen is. Trainen na je werk kan dan snel een sleur worden. Wat je kunt doen is je training eerder op de dag plannen. Dit moet uiteraard wel mogelijk zijn met je werk, maar het kan een enorme boost in energie geven voor de rest van de dag. Wat eerder opstaan om een training sessie te doen is een goede manier om je fitheid en vermoeidheid tegen te gaan en aan je algemene gezondheid te werken.

Een andere goede manier om in de herfst in beweging te blijven is het doen van huishoudelijke klusjes. Ga bladeren harken en je wat meer richten op het onderhoud van je huis. Zo kun je de hele koude periode toch actief blijven.

 

Werk aan je immuniteit

Deze periode is het perfecte moment om aan je natuurlijke immuniteit te werken. Zo geef je je lichaam de kans om zich optimaal te verdedigen tegen allerlei ziekteverwekkers die ook dit seizoen weer de kop op steken. Om je extra te wapenen tegen de gevreesde griep, coronavirus en verkoudheid, kun je onder andere je voeding aanpassen.

We hebben een handige tip voor je, die bij niet veel mensen bekend is. De traditionele Chinese geneeskunde leert ons de vijf-elementen-theorie, waarbij voedsel onlosmakelijk verbonden is met seizoen. De herfst is een seizoen voor wit voedsel; denk aan wortelgroenten, peren, radijs, uien, knoflook, witte bonen, wintermeloen, tofu, bloemkool en jicama – een soort knolraap.

Deze voedingsmiddelen bevatten veel allicine. Dit heeft een sterke ontstekingsremmende werking, is een hele goede antioxidant en verlaagt de bloedsuikerspiegel. Daarnaast ondersteunt het de longen en je darmen. Super handig en een enorme booster voor je immuniteit. Probeer het maar eens.

 

Pak die zon

Soms lijkt het tijdens de herfst en de winter alsof de zon helemaal verdwenen is en pas maanden later weer zichtbaar wordt. Gelukkig zijn ook tijdens deze seizoenen wel zonnestralen te zien. Wanneer de zon schijnt, probeer dan even te genieten en wat stralen mee te pakken. De zon is super gezond voor je en helpt je om je immuunsysteem te boosten.

 

Als je toch ziek wordt, onderneem dan snel actie

Ziek worden doen we allemaal wel eens. Helemaal niet erg. Je kunt gelukkig snel actie ondernemen, zodat je je ook weer snel beter voelt.

Zodra je voelt aankomen dat je ziek wordt, ga je veel vitamines nemen. Neem hoge doseringen van vitamine C, vitamine A, zink en vitamine D.

Neem daarnaast veel water, thee of hete soep. Zo bied je je lichaam wat het nodig heeft om snel te herstellen.

 

We hopen dat deze tips je wat handvatten bieden om voor deze herfst extra op je gezondheid te letten. Heb je vragen? Onze personal trainers staan voor je klaar en helpen je graag verder met een persoonlijk advies.